četrtek, 22. januar 2015

Vladarji gužve



Kakorkoli že gledali na vse te naravne nesreče, katastrofe, vojne in epidemije, ki se dogajajo, človek je dejansko uspešnica tega stvarstva. Človeštvo je, vsaj številčno izjemno naraslo, ocenjujejo, da se je v približno 10.000 letih človeška populacija povečala za tisoč krat. Tako hitro se v tem času verjetno ni razmnožila nobena druga vrsta, vsaj med sesalci ne. 
Veliko nas je in zavzeli smo ta planet. Dejansko ga imamo v roki. Nič se ne more na njem več zgoditi, da ne bi že kmalu vsi to izvedeli, videli ali reagirali. Karkoli in kjerkoli se zgodi, nekdo naš je blizu. Postali smo gospodarji vidnega sveta. Tisti nevidni, mikroskopski, nam sicer še povzroča nekaj težav, vendar so očitno tudi te vse bolj obvladljive.
Človek doživlja serijo uspehov in s tem planetom nimamo nobenih problemov več. Vse težave, ki jih človeštvo danes ima, izvirajo iz odnosov med posameznimi skupinami in iz prepada med revnimi in bogatimi. Z naravo ni nobenih težav in tudi boleče pomanjkanje hrane ali pitne vode v nekaterih delih sveta, najbrž ni tehnični ampak zgolj politični problem.  
Človeštvo je zavladalo temu planetu, vprašanje je sicer, kako dobro z njim gospodari, če sploh gospodari, vendar ga je sposobno rešiti ali pa pogubiti.
Kje pa smo mi v vsem tem? Kaj se dogaja z ljudmi ob vseh zmagoslavnih zgodbah človeštva? Kako se znajdemo v obdobju, ki ga živimo? 
Na kratko in preprosto povedano: kakor kdo in kakor kje, tako kot vedno. Človeku napredek človeštva ne prinaša vedno tako prepričljivih rezultatov, kljub temu pa mu riše izjemno obetavno prihodnost. To bo prihodnost nadzorovane in stalne rasti blaginje in nič se ni zgodilo takšnega, da bi lahko mislili, da je ne bo. Na svetu je ta trenutek še vsega dovolj. Nobene strateške surovine še ni zmanjkalo pa tudi če bi jo, ne dvomim, da ljudje ne bi hitro našli nadomestka zanjo. 
Kaj bi nas torej še moralo skrbeti? 
Očitno je vse v najlepšem redu in v pravih rokah. 
Človeku lahko škodi samo še človek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)