nedelja, 28. december 2008

Jaslice ...

Izdelava maket prizorišča Božične skrivnosti spremlja praznik Gospodovega rojstva že dolgo. Kar se mene tiče, lahko povem, da so jaslice delali že moji stari starši, ki so se tega naučili od svojih starih staršev in zdaj jih postavljam tudi jaz.
Motiv je gotovo med svetovno največkrat ponovljenimi in znanimi. Po mojem mnenju so znane že skoraj tako kot sama podoba Križanega. Predstavljene so kot simbol topline, družinske povezanosti, domačnosti …
Pa vendar, v evangeljskem sporočilu po Luku, od koder "scenarij" pravzaprav izhaja, ni zaznati posebej prijaznega vzdušja …
Sveti pisatelj piše: "In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora." (Lk 2,7)
… vzdušje dejansko ustvarijo šele pastirji, ki po angelovem oznanilu iščejo otroka …
"Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ko so to videli, so povedali o besedi, ki jim je bila rečena o tem otroku. In vsi, ki so slišali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji." (Lk 2,16-19)
Torej se vsi "čudijo" …, kot še danes ... Nič ne piše, da so navdušeni ali ganjeni … prej zmedeni. Zanimivo, da je edino Marija omenjena kot toliko prisebna, da je … vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu." (Lk 2, 20)
Resnična podoba rojstva našega Gospoda najbrž ni bila romantična, za naše razmere, prej obupna, skoraj katastrofalna ... Skupina revnih ljudi v smrdljivem hlevu, med blejanjem ovc … bolj podobno kakšnemu prizoru iz begunskih taborišč Somalije ali ulic Kalkute, kot pa židana podoba pastirčkov in ovčk na zeleni mahovnati podlagi.
Kaj nam jaslice dejansko sporočajo?
Vsekakor verjetno to da Božje delovanje ni za okras salonov in dnevnih sob. Bog deluje tam kjer najmanj pričakujemo, kjer ga morda nihče ne išče, tam kamor se ljudje zatečejo ko nimajo več kam ... tam kjer rečemo, da je tudi Bog obupal. Boga iščimo tam, kjer je na prvem mestu golo življenje, preživetje ... nič več. Kjer ni nobenega izhoda, kjer na videz ni nobene prihodnosti. Bog nima kaj iskati v supermarketih in na bogato založenih mizah prazničnih banketov.
Tega ne pozabimo, ko gledamo lepe figurice in se sladkamo z bonbončki, ki jih cukamo z božičnega drevesca.
Če bi res hoteli narediti prave jaslice in doživeti pravo božično vzdušje, bi se najbrž morali mi sami odpraviti iz ogrevanih stanovanj in prenočiti v mrzlih hlevih ali ulicah … potem bi bili tudi božični prazniki verjetno drugače doživeti …
Kakorkoli, svet gre svojo pot … mi pa doživimo ob jaslicah tisto kar dejansko lahko …
… mogoče v Sevnici …






... mogoče v Boštanju …

… ali pa v živo na Šmarčni …
... lahko pa tudi na kakšnem takšnem kraju, kjer bi se morda rodil Jezus danes.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)