sobota, 25. april 2009

Šaman

Naj priznam, da sem sicer nekako nenameren, pa vendar relativno zvest bralec ali bolj natančno rečeno – prelistalec, ene od slovenskih revij s pretežno, kako bi temu rekel, družabnimi vsebinami. Revija se običajno, potem ko je seveda primarno preštudirana od tiste, ki jo kupuje, še en čas valja po kuhinjskih elementih, policah ali čemurkoli, kar ima vsaj približno ravno zgornjo ploskev, skratka na tistih odlagališčih, kjer pač dozorevajo ostale dnevne tiskovine, preden jih pospremimo po poti reciklaže. In med mojim zadnjim naslajanjem nad številnimi in bogato poslikanimi zgodbicami iz sveta bolj ali manj slavnih oseb, me je pritegnil članek o ženski, ki se je poročila s šamanom. To me je v tranzitnem preletu vsebin, dejansko tudi ustavilo. Šaman!
A ni to nekakšne čudodelec, vrač … in hajdi na splet, kajpak. Tu zvemo, da gre za človeka, ki je zmožen »potovati« v duhovni svet in se z njim sporazumevati. V nadaljevanju preberemo še to, da sta, po šamanski filozofiji, za vse težave na svetu kriva samo dva vzroka. Prvi je, da nam manjka del našega duha (energije), drugi pa je, da je v nas del tujega duha (energije). Šaman se poda na pot v spiritualni svet in se pogaja ali bori za duh pacienta, ko ga povrne, se le ta integrira v telo pacienta in prične se proces ozdravitve.
Kar veliko za začetnika, ampak pojdimo raje po vrsti in to za spremembo, od zadaj naprej. Začnemo torej z duhom. Spet si pomagamo s spletom in izvemo, da je duh povezan s telesno smrtjo človeka in naj bi predstavljal nekakšno breztelesno prikazovanje mrtve osebe. Seveda poiščemo tudi razlago Katoliške Cerkve, ki ima že dolgo izdelane odgovore na vprašanja duha in duše. Tako v KKC preberemo, da je "Bog, v začetku časa iz nič ustvaril hkrati obojno stvarstvo, duhovno in telesno; nato pa še človeka, ki obsega na neki način oboje, ker sestoji iz duha in telesa". In v nadaljevanju še: "Duhovna duša ne prihaja od staršev, marveč jo neposredno ustvari Bog, in je neumrljiva. Ko se ob smrti loči od telesa, ne propade; znova se bo zedinila s telesom ob končnem vstajenju. "
Toliko nam zaenkrat tudi zadošča, da lahko sklenemo, da je duh ali duša (v razliko se na tem mestu ne bomo spuščali) nematerialna podstat človeškega bitja. Torej nekaj, kar je del nas, kot je del nas tudi naše fizično telo. Eno brez drugega ni človek, kot je karoserija brez motorja le kup pločevine in motor sam zase le v prazno vrteči se stroj.
Zdaj poiščimo pa še prostor za šamana. To naj bi bil torej nekdo, ki se sporazumeva s svetom duhov, ki se zna z nematerialnim pogovarjati drugače kot drugi. Njega duhovi torej nekako priznavajo in so se z njim pripravljeni sporazumevati.
Res čudno! Duhovniki pri daritvah Svete maše, že stoletja, pa tudi molivci; vsi na nek način iščemo stik z nematerialnim, v tem primeru svetim, torej tistim, kar je nad vsem – tudi nad duhovi, v kolikor res nekje blodijo. Odgovora, v obliki takojšnje povratne informacije, ne pričakujemo. Verujemo, da Bog deluje na dolgi rok, na veliko; en njegov znak je lahko tudi vse življenje ali pa morda usoda cele generacije ljudi in ljudstev.
Za razliko od "običajnih" vernikov, šaman torej išče bližnjice, obrača se na nematerialno, da bi dosegel učinke na materialnem, tvarnem … išče takojšnjih, hitrih odgovorov. V čem je takšno početje lahko količkaj boljše od prošenj, ki jih izrekamo verniki? Šaman naj bi bil potemtakem človek, ki skuša "prepričati" duha, da naj deluje na nek način, da bi s tem "popravil" nekaj povezanega v tvarnem svetu. Če hočemo biti slikoviti, lahko rečemo, da skuša nekako prepričati sužnja, da bo naredili nekaj mimo gospodarjeve volje.
Smisel in celo poštenje takšnega početja sta, za moje pojme, skrajno vprašljiva. Kako se lahko nekdo postavi na stališče, da bo z uporabo tehnik, dosegel vpliv na tisto, kar je izven dosega človeških moči oziroma celo izven življenjskih okvirjev, torej del sveta večnosti. In če tisto ni moglo pomagati takrat, ko je bilo živo in stvarno prisotno, kako lahko pomaga sedaj, ko se je že prepeljalo na drugi breg?
Da se razumemo, nimam namena dvomiti ali celo zanikati morebitne pozitivne dosežke šamanizma na zdravje ali počutje posameznikov, v kolikor gre za uporabo sprostitvenih ali očiščevalnih tehnik, vendar je "klicanje duhov mrtvih" na pomoč, kar šamanizem dejansko je, mimo volje večno živega Gospodarja, za moje pojme najmanj čudaško početje.
Naj še pridam, da tudi katoliška vera pozna zdravljenje, ki se mu reče hagioterapija in bistvo te metode je predvsem gradnja in utrjevanje človekovega zaupanja v Božjo pomoč pri samoozdravljenju svojega duha.
In to je bistveno … duša lahko zboli tudi zaradi drugih, ozdraveti mora pa znati sama v sebi …

5 komentarjev:

  1. hm. Šamanizem kot šamanizem je zdravljenje, definitivno je moje izkustvo prek plesa. s plesom naj bi se človek očistil karmo. kaj je izven človekovih moči je vprašanje posameznika, dejstvo je da smo vesolje in je vesolje v nas. Za klicanje duhov mrtvih nisem še slišala in no kaj takega se pravzaprav ne bi šla - zakaj pa? Bistvo je, da človek skozi življenje preoblikuje celice ( razne slabe izkušnje ipd. )in jih naj bi preprogramiral nazaj na čisto. Ljudje nosijo bremena in travme desetletja s seboj, zakaj, ali so "preponosni" se soočiti s tem?Kaj pa vem, v vsakem primeru moja izkušnja je šamanski ples, kjer zjutraj ko odplešeš še pozdrav soncu, je tvoja energija energija novorojenčka, oči so polne svetlobe in res lahko čutiš spremembo.Izredna mistika in vrhunsko znanje je samo en delček neverjetnega mozaika življenja.lp Natalija

    OdgovoriIzbriši
  2. "Pozdrav soncu" je del joge, če se ne motim. Joga se pri nas izvaja bolj kot meditativno razgibavanje, brez posebnega poudarjanja hinduističnih osnov. Šamanizem je pa nekoliko mdrugačna zadeva - gre za iskanje povezav s svetom duhov in klicanje duhov za nasvete, ozdravljenja ali pomoč. Šamanizem je aktivna zdraviteljska tehnika, ki se izvaja s posebnimi obredi s katerimi naj bi se aktivirale skrivnostne energije drugega sveta. Skratka, gre za neke vrste čaranje in zaklinjanje ...
    Tehnike sproščanja in osebnostne obnove so za moje pojme koristne v kolikor sovpadajo s tistim, kar nekdo tudi sicer verjame in živi, tako deluje tudi zbrana in meditativna molitev na vernike.
    Meni osebno je šamanizem, še zlasti po tem, ko sem prebral nekaj spletnih šamanskih prerokb, popolnoma odbit in čudaški. Mislim, da gre predvsem za pozo in izkoriščanje lahkovernosti, zato sem si to temo pač malo privoščil.
    Hvala za komentar in lep pozdrav, Robert.

    OdgovoriIzbriši
  3. :) no pozdrav soncu je le del zaključka plesa ko se zjutraj končuje ples in vstaja sonce nobeno jogijsko razgibavanje. Bistvo plesa je da plešeš in se prepustiš spiritu. Prav preko plesa se povežeš z vesoljnimi energijami, dobiš vrhunsko znanje in uvide. Prerokb je bilo že veliko, koliko od njih se jih je uresničilo pa tudi vemo. Definitivno pa je dejstvo, da človek ta trenutek doživlja evolucijo - duhovno. In prav je tako, čas je že. lp N

    OdgovoriIzbriši
  4. No - gotovo je bolj zdravo začeti dan s plesom, kot pa, na primer s kofetom.
    Človek kajpada vedno doživlja evolucijo, tako kot tudi vsa druga narava, ne vem v čem bi bil ta trenutek tako zelo poseben. V duhovnem smislu se mi zdi naš čas morda celo bolj izpraznjen kot kateri drugi. Res pa je sicer, da drugih dob ne morem pošteno soditi, ker jih pač nisem polno doživljal, kot tega. Imam le občutek, da je človeštvo nekako utrujeno od iskanja in doživlja krizo tudi zaradi tega, ker ne najde tistega, kar pričakuje. Pričakuje pa se takojšen odgovor in takojšnja rešitev. Nobeden nima več potrpljenja za iskanje. Preveč ne-kritično se sprejemajo "preizkušene" rešitve za vsebine, ki bi "pod mus" napolnile praznino, ki je ostala nezasedena med današnjim in jutrišnjim pehanjem.
    Do pravih rešitev je potrebno priti počasi in samostojno ... tehnike so nastale iz vsebin, ne obratno ...
    Ena knjiga ali izlet nam lahko da več spoznanj, kot celo leto gledanja televizije.
    Lp, Robert.

    OdgovoriIzbriši
  5. no ali pa en film Zeitgeist :)

    pa še naprej noro lep dan,

    n

    OdgovoriIzbriši

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)