ponedeljek, 27. april 2009

Svibno

Pot na Svibno je strma in ovinkasta, vodi pa po izjemno slikoviti okolici, skozi gozdove in mimo cvetočih travnikov ...Svibno je majhen podeželski kraj ki leži v Posavskem hribovju,
južno od Kuma in
zahodno od Radeč.
Kraj se poleg čudovitega okolja ponaša tudi z izjemnim zgodovinskim izročilom, saj je omenjen že v virih iz 11. stoletja, v prvi polovici 12. stoletja pa je bil grad na Ostrem vrhu v upravljanju gospodov Svibenjskih.
V starem trškem naselju je bilo danes še prav posebej praznično.
S slovesno sveto mašo, ki jo je daroval nadškof metropolit msgr. Alojz Uran
je Župnija Svibno skupaj z Občino Radeče, blagoslovila in proslavila uspešno zaključena obnovitvena dela na mogočnem južnem taborskem obzidju iz 15. stoletja, ki predstavlja temelj pokopališča in župnijske cerkve.
Gospod nadškof nam je v homiliji, med drugim povedal tudi ...

ter se po maši prijazno rokoval z vsemi udeleženci slovesnosti.
Danes Svibenjske gospode ni več na Svibnem, ostali so pa pridni in prijazni domačini, ki se zelo trudijo za svoj kraj in tudi kultura jim nikakor ni tuja, če gostoljubnosti, ki se je izkazala zlasti po prireditvi, niti ne omenjamo.
Po maši so nam namreč domači gledališčniki prikazali nekaj odlomkov iz dramske uprizoritve življenja Viljema Svibenskega, pesnika in viteza iz 13. stoletja, ljudski pevci pa zapeli pesem posvečeno Svibnemu.
Skratka, lepo doživetje, na lepem kraju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)