torek, 13. januar 2009

Primerno učinkovita uspešnost

Moderno je govoriti o projektih. Delamo na projektih … organiziramo se projektno … Kdor hoče v korak s časom mora imeti vsaj kakšen projekt. Saj ni pomembno kaj, samo da je nekaj. Brez projekta si … skoraj … kot bi se reklo … brez šans. Hočeš shujšati … pristopi projektno, se želiš odvaditi kajenja … naredi načrt, si želiš dvigniti samozavest … rabiš projekt osebne rasti, bi se rad poročil … o. k., o tem ne bom … da ne govorimo o hišah, vikendih, kreditih … investicijah.
Ena od definicij projekta je, da gre za ciljno aktivnost v omejenem času in z omejenimi sredstvi. Torej, nekaj je treba narediti iz tistega kar pač je na razpolago … čas, denar, prostor, ljudje, organizacija, znanje. Jasno, da voljo moramo imeti … itak. Vse skupaj seveda z namenom nekakšne koristi, izboljšave stanja, dobička …
Neke vrste projekt je tudi naše življenje. Imaš, kar pač imaš … nekaj si prinesel na svet, nekaj si pridobil sam. Čas je omejen … zelo. Cilji so jasni … ali pa tudi ne. Del življenskega projekta je lahko tudi postavljanje ciljev. Zelo pomemben del.
Kaj pa ocene? Projekte namreč ocenjujemo. Govorimo o uspešnosti in učinkovitosti projektnega gospodarjenja.
Uspešen projekt je tisti, ki doseže boljše razmerje med dosežki in postavljenimi cilji. Uspešnejši projekt izpolni več ciljev.
Učinkovit pa je tisti projekt, ki doseže večje razmerje med dosežki in vloženimi sredstvi. Učinkovitejši projekt za iste rezultate porabi manj sredstev.Zelo življensko … uspešen človek je tisti, ki izpolni več pričakovanj, učinkovit pa tisti, ki dobre rezultate doseže s skromnimi sredstvi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)