sreda, 21. januar 2009

Ave triumphator

Novi vladar imperija in sveta je končno zasedel svoj prestol. Med podaniki je zelo oboževan in vsi so že težko čakali tega trenutka. Starega imperatorja se je ljudstvo naveličalo in se iz njega celo norčevalo. Množice so prepričane da je imperij pod njegovo vladavino oslabel in da se jim zdaj godi slabše kot takrat ko je sedel na prestol. Očitajo mu da je nespametno potrošil veliko zakladov za nesmiselne vojne v oddaljenih kolonijah, medtem pa so slabe letine dodobra izpraznile imperialne kašče. Nekateri trdijo tudi da je slabo varoval sveta mesta pred barbari, ki so vpadali in uničevali svetišča ter ubijali podanike. Stari imperator je torej končno predal žezlo novemu in se umaknil uživat pokoj na svojo pristavo v eno od južnih provinc.
Novi vladar je prvi v dolgi imperialni zgodovini, ki prihaja iz južnega plemena nigrov. Pleme je bilo stoletja zasužnjevano in zatirano, zato so njegovi pripadniki prepričani da novega imperatorja vodi sama Božja pravičnost. Tudi pripadniki vladajočega plemena uajtov so navdušeni nad novim vladarjem. Od njega pa pričakujejo predvsem modro vladanje, ki bo spet napolnilo zakladnice in utrdilo imperij.
Prišel je torej veliki dan ustoličenja, ki se je dogajalo v prestolnici ob dvornih palačah. Velikanske ljudske množice iz vseh provinc in tudi oddaljenih kolonij so se kljub mrazu zbrale in s solzami v očeh ter glasnimi ovacijami pozdravljale prve modre besede novega vladarja. Kordoni zvestih vojščakov so strumno korakali v pozdrav pred njegovo častno ložo in salutirali ko se je kolona bleščečih kočij z njim, njegovo družino in celotnim dvorom peljala na slovesno prizorišče. Najslavnejši pevci so peli v njegovo čast. Podložni knezi in upravitelji imperialnih posestev ter kolonij so mu sami ali po svojih odposlancih izkazali podvrženost in veliko naklonjenost.
Novi vladar zaupa v Božjo pomoč. Ob ustoličenju se je napotil v tempelj, kjer so veliki duhovniki v ta namen darovali še posebej slovesno daritev. Da bo pravičen in usmiljen je pred podaniki prisegel tako da je položil desnico na Svete spise.
Ljudstvo in dvorjane je slovesno nagovoril z izbranimi besedami. Povedal je da bo imperij spet močan, da bo kruha dovolj za vse, da bo vojščake pripeljal nazaj domov iz plemenskih vojn ter da bosta v provincah ponovno zavladala pravičnost in mir.
Po ustoličenju se je ljudstvo veselilo na številnih zabavah po prestolnicah vseh provinc. Dvorjani pa so se umaknili na pojedine in rajanja z najboljšimi dvornimi zabavljači …
Stroške bo krila državna zakladnica, nekaj pa bodo darovali tudi nekateri cehi in deželni knezi. Ljudsto je zaenkrat zadovoljno, novi vladar pa zelo zaposlen.

2 komentarja:

  1. Lepo opisan mega dogodek, ki se je ali pa se še bo dotaknil tudi nas.Ko sem začel prebirati ta tvoj komentar, sem na koncu pričakoval tvoje osebno gledanja na ta veliki in pomemben cirkus.Morda je po tako pametno, vržeš kost in pustiš, da jo vsak po svoje obira ha ha .

    LP Jože

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za komentar. Moje mnenje je mogoče izraženo že s tem, da sodobni imperij primerjam s takšnim, kot je morda obstajal pred tisočletij. Temu primerna je tudi sodobna imperialna politika.
    Zanimivo se mi zdi predvsem iskati primerjave, kako malo se nekatere stvari v resnici spreminjajo.

    OdgovoriIzbriši

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)