sobota, 20. februar 2010

Zravnajte Gospodovo pot #3

"In Jezus jim je odgovoril: Ne potrebujejo zdravnika zdravi, ampak bolni. K spreobrnjenju nisem prišel klicat pravičnih, ampak grešnike." (Lk 5,31-32)

Niso razumeli, kaj jim je povedal. Imeli so se pač za zdrave, pravične in neoporečne, približno tako kot se imamo mi. Po ovinkih jim je povedal, da niso nič drugačni od drugih. Nič boljši. Njihove duše niso bolj zdrave. Prav tako so okužene z grehom, le da tega nočejo vedeti. Njihov greh je da tako radi s prsti kažejo na druge in jih imajo za manjvredne. Hranijo se s prepričanjem, da so nad drugimi; veliko boljši in večvredni. Z napadalnostjo na drugačne verjetno prikrivajo lastne slabosti.
Zelo so mi blizu, preblizu.
Greh je bolezen duše. Povzroča nelagodje in če ga ne zdravimo, razjeda. Telesno se kaže kot odtujenost, zaprtost, nestrpnost in nerazumevanje. Grešnik ima svojo računico. Nekaj prikriva. Lahko tudi sebi, ne samo drugim. Ne zaupa in ne verjame. Prepričan je, da so vsi okrog njega slabi in za to išče nove in nove dokaze.
Grešnik postavlja planke okrog svojega delčka sveta, ograjuje svojo parcelico z bodečo žico in celo samega sebe izolira, da se ne bi dotikal drugih.
Po potrebi si omisli še psa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)