sreda, 17. februar 2010

Produkt


"Slovenija je dobila že drugi opomin evropske komisije zaradi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Komisija med drugim zahteva, da mora biti zavarovalnicam, ki so delniške družbe, dopuščeno razdeliti med delničarje ves dobiček, ki nastane iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, medtem ko naš zakon določa, da lahko zaradi javnega interesa, pod katerega sodijo ta zavarovanja, delniške družbe izplačajo le 50 odstotkov dobička."

Ta novica je nekaterim očitno že povsem dovolj, da se zgražajo nad pohlepnostjo tujcev in grobimi krivicami, ki se godijo našemu, očitno inovativnemu zavarovalniškemu sistemu.
Jaz pa spet nečesa ne razumem. Če ima Slovenija z zakonom urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje, za katerega participiramo vsi, ki dobivamo nekakšne dohodke na ozemlju te države, zakaj je potem sploh še treba nekih pol-državnih zavarovalnic, da počnejo isto, kar dela že država sama. Zakaj sploh rabimo podvojen sistem zbiranja sredstev, s katerimi plačujemo zdravstvo. Torej dvojno obračunavanje, dvojne evidence, dvojno knjiženje, dvojno prelivanje sredstev, … za en strošek. Sistem me močno spominja na ločeno zbiranje komunalnih odpadkov, ki potem končajo na isti deponiji in to po možnosti sto kilometrov od tam, kjer so jih pobrali. Ker drugače pač ni mogoče, ker je takšen predpis …
Pa, kaj je tu sploh treba biti pameten … toliko in toliko denarja je za zdravstveno blagajno Slovenije pač treba zbrati in to je vse. Standard stane. Nekateri ga, hvalabogu, še ne izkoristimo v celoti, drugi pa že. Slej ko prej ga lahko vsi. Plačati ga moramo pa tudi, tako ali drugače.
Trdim, da je sistem dodatnega zavarovanja navaden in popolnoma nepotreben balast, ki pa, poleg tega da ustvarja nepotrebne režijske stroške, očitno daje (spet ne razumem od kod?) tudi dobičke, po katerih se cedijo sline zavarovalničarjem, seveda pa tudi državi sami.
Skratka, ne govorite mi o varčevanju v zdravstvu, dokler vzdržujemo dva kanala od enega vodnjaka do enega piskra. Pa po obeh očitno premalo priteče.
Prav je, da si vsaj EU kdaj pa kdaj položi kazalec desne roke na desno senco in ga malo vrti, ko ravno gleda v naši smeri …

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)