petek, 7. november 2008

Pozdrav iz Sevnice

Na gradu so odprli razstavo starih razglednic. Lepa in zelo zanimiva zbirka orumenelih sličic, povečini Sevnice, pa tudi nekaterih okoliških krajev. Barve so sicer takrat že obstojale, za koga morda celo lepše od današnjih, vendar jih fotografska tehnika tiste dni še ni prepoznala in tudi ne ohranila. Slike takratnega časa so se ohranile kot črnobele ali ročno barvane. Nekaj je popisanih, pretežno od ljudi, ki so v Sevnici počitnikovali ter pošiljali pozdrave po svetu.
Tako kot to počnemo tudi danes. Vsaj nekateri ...
Sorodnikom in znancem radi odstopimo ali pa morda privoščljivo pokažemo delček svojega počutja ... slikovitih srednjeveških podob krajev, ki so v resnici morda prometna nočna mora ... razgledov, ki smo jih videli, ali pa tudi ne ... sončnih zahodov, ki so bili med našim dopustom morda skriti za oblaki ... romantičnih pejsažev, ki so se izkazali kot popolnoma neprimerni za sončenje ali sprehode z otroci ...
Vsi radi pokažemo slike z dopustov, zdaj že filme, PPS-e, bloge, pa tudi ... še vedno zveste in priročne razglednice.
Kot zdaj, so bile najbrž te skromne podobice, tudi takrat, le spominska "navlakica. V najboljšem primeru so končale kot opomnik v knjigi ležernega bralca ali obledel okras podbojev kuhinjskih vrat pri kakšni stari mami.
S takšno razstavo, kot jo imamo zdaj na gradu, pa se skromni pozdravčki iz naših krajev izkažejo kot dragoceno in predvsem redko slikovno gradivo, ki prikazuje znane vedute na vznemirljivo drugačne načine.
Potovanje v preteklost je lahko potovanje v prihodnost, če uspeš, tudi s pomočjo porumenelih sličic, vživeti tisti čas ... splača se poskusiti ... tveganje je majhno ... sedanjosti ne uidete ... itak.

2 komentarja:

  1. LEP POZDRAV IZ HRASTNIKA...

    TAKŠNEGA OBLAČNEGA, TIPIČNO NOVEMBERSKEGA...LAHKO BI REKLI TUDI ČRNOBELEGA... JA RAZGLEDNICE...PRAV LEPO JE KAKŠNO DOBITI V NABIRALNIK!KLJUB TEMU, DA SMO SEDAJ V DOBI RAČUNALNIKOV IN DRUGIH KOMUNIKACIJSKIH PRIPOMOČKOV, SEM JAZ ŠE VEDNO TISTE TA STARE SORTE. RADA POŠLJEM IN PA SEVEDA, ŠE RAJŠI DOBIM KAKŠNO RAZGLEDNICO, VOŠČILNICO ALI PISMO...NAPISANO TAKO...PEŠ.
    SE MI ZDI BOLJ PRIJAZNO, PRISTNO...ČLOVEŠKO.
    ČIST RES PA JE, DA JE PREKO TELEFONA IN RAČUNALNIKA VSE HITREJE,PA TUDI BLOGATI SE DA, KAR TUDI NI KAR TAKO...
    LEPO MARTINOVO NEDELJO, UPAM, DA JO PREŽIVIMO SKUPAJ!

    P.S.ZNAMKO SI KUPITE SAMI

    OdgovoriIzbriši

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)