nedelja, 2. november 2008

Ledina


Ledina je širok in razgiban greben hribovitega območja severno od Sevnice, med dolinama Save in Sevnične. Poimenovanje je skupno za zaselke Zajčja Gora, Ledina, Ostrožno in Zleteče, ki ležijo na nadmorski višini med 350 in 515 m .

Po štetju iz leta 2002 ima naselje Ledina 258 prebivalcev v 82 gospodinjstvih. Stavb s stanovanji je 113, kar pomeni, da je nekaj tudi vikendov.


Ledina je svet lepih in širokih razgledov, travnikov, bukovih in kostanjevih gozdov, vinogradov ter strmih pobočij presekanih s senčnimi grapami, ki padajo proti obema dolinama. Dejansko je kraj le nekaj kilometrov oddaljeno od Sevnice, pa vendar te njegova naravnost in neokrnjenost ne moreta pustiti ravnodušnega.
Ljudje so pridni, hvalabogu se jih nekaj še ukvarja s kmetijstvom, tako da preprečujejo zaraščanje lepih travnikov in sončnih gozdov.
Prav travniki so na Ledini nekaj posebnega, vedno znova me očara njihova širina in odprtost, na krajini se poznajo stoletja tradicionalnega kmetovanja. Tako nekako ... prijazna je, udomačena, gostoljubna. Prav takšni so tudi ljudje. Trudijo se z urejanjem hiš in okolice, cesto do Sevnice imajo asfaltirano, letos bo pokrita tudi povezava od Zleteč proti Podgorici.



Na Ledino se je vedno lepo odpraviti, mogoče je še najlepše jeseni, ko se gozdovi slovesno preoblečejo v tople barve in se sončni zahodi začnejo prej.


Takrat je zrak drugačen ... navda se s svežino ... gozdovi in travniki zadišijo drugače ... polno, dozorelo ... nekako pripravljeno ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)