četrtek, 5. marec 2015

Z DUTBizmi naprej in še kar ...


O slabi banki sem nekoč že pisal, in sicer takrat, ko je še nismo imeli, seveda v naivnem pričakovanju, da si bo država z njo nakopala več težav, kot bi jih imela, če bi pustila propasti ali celo za nič prodala ostale slabe in še slabše državne banke. Takrat sem pač tako mislil-, no in zdaj to vem. Vmes se je Družba za upravljanje terjatev bank mukoma postavila in sestavila ter se nemudoma tudi zapufala za eno miljardo, ostale slabe banke, ki jih je država tako velikodušno podojila na svojih uvelih prsih, pa se zdaj hvalijo z odličnimi poslovnimi kazalci. Torej v našem bančništvu še vedno velja čudežna formula: izguba + izguba = dobiček. Krasno, če bi bilo le res?
Vendar, glej ga zlomka, ko bi človek že mislil, da je v raju, se kar od nikjer pojavijo neprijetni sumi Računskega sodišča o slabem delu in razmetavanju denarja. Ti šment-, pa tako lepo je že kazalo. In kaj bo Vlada zdaj ukrenila? Po temeljitem premisleku in težkem koalicijskem usklajevanju so se odločili za nič, razen tistega, kar pač najraje delajo - menjajo slabe šefe s še slabšimi in znižujejo plače kar od oka.
Meni pa se vsa ta zblojenka zdi le malo preveč prozorna in razvpita, da bi bila lahko iskrena. Mislim in sumim, da je slaba banka postala problem zgolj zato, ker je pač začela delati svoj posel-, torej po realni tržni ceni prodajati terjatve, ki jih je za drag denar, po politični liniji pokasirala od ostalih, še slabših bank. In v tem grmu tudi tiči zajec Lepus europaeus). namreč, tistim in še katerim, ki sedijo ali slonijo na podjetjih katerih lastniške dele DUTB zdaj prodaja, torej ostalim solastnikom in vrlemu menedžmentu, ki si tako radi deli medalje za odlično delo, to seveda ni všeč, saj to pomeni da bodo namesto naivne države, ki se ne zna pobrigati za svoje premoženje, v lastniško strukturo dobili nekoga, ki ve kaj hoče. Drugi pa morda spet vidijo šanso, da v slabo banko preprosto pretresejo svoje neuspele tajkunske kredite preden jih kdo kaj vpraša. Skratka, pri denarju se ljubezen lahko tudi čudno razvname ali pa tudi neha.
Prepričan sem, da DUTB postaja kolateralna žrtev kraje državnega premoženja in tisti novi "domači strokovnjaki", ki jo zdaj pridejo ceneje voditi, bodo verjetno že znali poskrbeti, da se ne bo kaj preveč dogajalo tam, kjer imajo nekateri tako radi mir. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)