nedelja, 8. marec 2015

Vprašaj najprej sebe!


Najprej je treba vedeti kaj sploh hočeš in poznati pravila. Vedno moraš imeti pred očmi izhodišča, osnove na katerih gradiš življenje in odnose. Izhodišča so pravila in ta so zelo pomembna. Vendar ni dovolj, da jih samo imamo, stalno jih moramo obnavljati in vedno znova potrjevati. To velja tako za posameznika, kot za družino in družbo ter končno tudi ves svet. Če ne vemo kam gremo, potem je vsaka pot dobra in vsaka stranpot odpustljiva. Če ne vemo kaj hočemo, potem ni nobene zablode ampak so le druge variante, druge možnosti, enakopravne različice ... vendar to ni res. To je usodna zmota. 
Dovolj smo se že naučili, da vemo, da začeten majhen odklon od pravil, majhna izjema pri upoštevanju Božjih ali komur ljubše, naravnih zakonov in zapovedi, kasneje prinese katastrofo. Prinese desetletja nesreče in bridkih zmot, morda tudi uničenje civilizacije. Ne verjamete? 
Nihče od nas ni živel v času propadanja velikih imperijev, tega nihče ni beležil in takrat ko se je to dogajalo se s tem ni nihče hvalil. Zgodovinske sramote niti zgodovinarji ne marajo, vendar so vse civilizacije do sedaj končale tako. Bedno, sramotno, krvavo in primitivno. Brez pravil, brez vrednot, le v ropanju, reševanju golih življenj in nesmiselnem uničevanju dosežkov nekega sijajnega obdobja.
Vse usodne zgodovinske zablode izhajajo iz napak, ki so se pojavile nekoč prej, mogoče stoletja prej in vsem je skupno eno - neupoštevanje pravil. Nekdo je bil dovolj pokvarjen, da se je požvižgal na vse kar je veljalo prej in kar je morda družba gradila že stoletja. Prvi je storil napako, drugi jo je potrdil, tretji pa zagovarjal in izvrševal. In po nekaj generacijah je napaka postala dejstvo in pravilo, na katerega se je preklopila družba in ki se ga ni dalo več spremeniti, vendar je bila napaka še vedno le napaka in prva laž je še vedno le prva laž, ki lahko vodi v propad sistema, izgubo življenj, energije, mest in gospodarstev. 
Upoštevanje pravil, ki so nam dana od Boga ali privzeta iz pradavnih izročil je nujno. V njih je skoncentrirana vsa modrost preživetja in obstoja vrste, vsa umetnost sožitja in napredka v neki družbi. Brez upoštevanja pravil narave in človeške družbe, ni mogoče pričakovati uspeha. Ni mogoče pričakovati ničesar, niti prihodnosti. 
Pravil si ni treba več izmišljati na novo, dovolj jih je le upoštevati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)