sobota, 9. januar 2010

Gospa na svoji strani

Kadar profesorico spustijo do besede, potem je vedno kaj za razmišljati. Takšna je pač. Če bi bila drugačna, bi ne bila zanimiva. Potem bi je ne poslušali, še manj ubogali. V kolikor jo? Verjetno bi jo morali …
Veliko ve in marsikaj tudi pove.

Nekaj o tem kako vzgajajo starši …
Nisem za fizično kazen, a če morate izbirati med tem, da se otrok lekcije o meji ne nauči, in tremi po riti, je vseeno boljše, da dobi tri po riti, kot da se lekcije ne nauči.
Tradicionalni starši so bili avtoriteta. Dandanes pa jih obravnavamo kot - vsaj potencialne - kriminalce. Zdaj je vsaka avtoriteta, tudi če gre samo za red in disciplino, že problem.


O upoštevanju socialnih pravil …
Socialnih pravil ni treba razumeti, moraš jih ubogati. Nekateri bodo rekli, da zagovarjam ubogljivost. A je ne. Nasprotno, samo ljudje, ki poznajo socialna pravila in jih ponotranjijo, lahko ta pravila tudi pre-izprašujejo, kritizirajo, zahtevajo njihovo spreminjanje.
Patološki narcisi socialnih pravil ne jemljejo resno. V tem vidim politični interes. ki tiči za permisivno vzgojo - permisivno vzgojeni državljani nikoli ničesar ne pre-izprašujejo in se nikoli ne upirajo.


O tem kako vzgaja država …
Dejstvo je, da je državni interes imeti prisilne potrošnike, odvisnike in ljudi, ki so povsem brez morale, politično vodljivi, taki da se ne bodo nikoli uprli.
Imamo zakone, ki ščitijo otroke pred starši in učitelji. Kaj ti zakoni govorijo otrokom? To, da so zanje nevarni starši pa tudi učitelji. Ti so slabi. Dobra pa je seveda država, ki otroke ščiti pred njimi. V tem je totalitarna dimenzija tovrstnih zakonov: kriminalizirajo starše in učitelje, glorificirajo pa državo.


O tem kako vzgaja kapitalizem …
Zdaj so razmere take, da se otrok lahko pritoži, če mu mama česa noče kupiti, in starše lahko ustrahuje z nožem, pa bodo odgovorni rekli, da še ni sodno odgovoren. To se ni zgodilo čez noč. To stanje seje začelo ustvarjati v trenutku, ko smo se navdušili nad permisivno zahodno socializacijo, ki je del zahodnega kapitalizma. Ta kapitalizem noče državljanov, ki znajo, ki se upirajo in ki ne kupujejo prisilno, kajti če bi imel take državljane, bi propadel.

O tem kako vzgaja šola …
»Otroku prijazna šola«, ki se jo gremo, je po mojem kriminalna institucija, pri kateri se za všečnim videzom skrivajo vsaj tri problematične značilnosti, ki bi nas morale kot starše in kot državljane zelo skrbeti.
Prva stvar, ki bi nas morala skrbeti, je, da je ta »prijazna šola« del narcistične socializacije, ki proizvaja prisilne potrošnike. Poleg tega naša šola samo-reproducira sloje. Pod pretvezo prijaznosti otroke iz nižjih slojev v resnici že na začetku šolanja opredelijo za manj sposobne in tako njihovemu socialnemu primanjkljaju, ki ga prinesejo v šolo, dodajo še novega. S tem jim onemogočijo vertikalno socialno mobilnost, to, da bi se dokopali do bolje plačanih poklicev in višjega socialnega statusa. In tretja stvar, ki je tudi katastrofa: to je šola, ki sistematično poneumlja otroke.
Te tri značilnosti našega šolskega sistema so popolnoma skladne z zahodom, kar ni čudno,saj smo se zgledovali po njem.


Pa o tem kako smo torej vzgojeni …
Tako se zdaj 15-, 20-, 30- in v Ameriki celo 50-letniki vedejo, kot da bi bili triletniki, torej popolnoma neodgovorno za vse, kar počnejo. Samo javkajo in javkajo, in takoj ko ni več tako, kot hočejo, ko ni več ustreženo njihovemu ugodju, se začnejo pritoževati kot majhni otroci. Popolnoma so nesposobni ravnati odgovorno in socialno. Se hujše pa je, da so povsem nesposobni dati prednost socialnemu pravilu pred ugodjem. Oni namreč vedno dajo prednost tistemu, kar jim je »fino«.

In nazadnje še seveda o tem, kako vzgaja sama …
Zato prvo uro v predavalnici povem, da je tem letniku tako, kot rečem jaz, da jaz določam pravila, da demokracije pri meni ni, da sem jaz prebrala vsaj 750.000 strani antropoloških tekstov, oni pa nič, in da bo, ko bodo oni prebrali toliko kot jaz, demokracija.
Ne more biti demokracije med znanjem in neznanjem. Pika.

Hm, torej … kaj bi še lahko dodali?
Evo, pika!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)