petek, 19. junij 2009

Snubač #3

"Nikoli se ne sme lagati. Umetnost ima to čudovito posebnost, da ne moreš lagati, ko jo ustvarjaš. Lažeš lahko v ljubezni, politiki, medicini, varaš lahko ljudi in celo Boga – zglede za to imamo – ne moreš pa lagati v umetnosti … Glejte, očitajo mi, in to predvsem Tolstoj, da opisujem samo nepomembne dogodke in da nimam pozitivnih junakov, revolucionarjev, Aleksandrov Makedonskih, ali celo, kot pri Leskovu, vrlih policijskih načelnikov. Toda kje naj jih vzamem? Ničesar si bolj ne želim! Živimo podeželsko življenje, ulice v naših mestih še tlakovane niso, naše vasi so revne, naše ljudstvo onemoglo. Ko smo bili mladi, smo vsi kot vrabci ščebetali na kupu gnoja, ko pa se približamo štiridesetim, smo že starci in začnemo misliti na smrt. Kakšni junaki smo potlej?" Tako je v pismu svojemu prijatelju Tihonovu zapisal Anton Pavlovič Čehov, eden največjih ruskih pisateljev iz obdobja po realizmu in eden največkrat uprizarjanih dramatikov 20. stoletja.
Po izobrazbi zdravnik, velik humanist in ljubitelj ruskega podeželja, je začel pisati pri 20-ih letih a žal pri 44-ih že umrl zaradi tuberkuloze. Vseeno pa je zapustil izjemno bogastvo, še vedno zelo živega in uprizarjanega dramskega opusa.
Pravijo, da nihče ni znal opraviti tako temeljitega splošnega zdravstvenega pregleda ruskega človeka, kot prav doktor Čehov. Ameriška pisateljica in fotografinja Eudora Welty, je zapisala, da je zanjo branje Čehova kot poslušanje angelskega petja.
Najbolj znane so prav njegove kratke zgodbe, ki jih je napisal več kot 200 in za katere imajo Rusi celo posebno ime, "čehovska pripoved". Eno takšnih bomo videli tudi nocoj; enodejanko "Snubač", tipično čehovsko šalo na račun značajev in življenja ruske podeželske gospode 19. stoletja.
Uprizorili nam jo bodo člani gledališke skupine "un trije". In kdo so "un trije"? Debitantka Katja Sever v vlogi Natalije ter dva člana igralske skupine društva Trg, Robert Kaše v vlogi snubača ter Emil Stopar, ki ga bomo nocoj videli kar v obeh predstavah, najprej pa v vlogi očeta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)