torek, 23. junij 2009

Odredi smrti

Nikoli nisem razumel zakaj morajo imeti nekateri doma orožje. V vojski smo imeli orožje spravljeno na hodnikih na katerih je bilo stalno dežurstvo, municija je bila zaklenjena pa čisto drugje in spet stalno zastražena. Stražarji, ki so imeli opravka z bojno pripravljenim orožjem so bili od ostalih vojakov povsem ločeni in podrejeni posebnemu režimu ukazovanja ter nadziranja, z namenom dosledne kontrole nad uporabo orožja. Policijskega reda ne poznam dovolj podrobno, predvidevam pa, da je delo z orožjem predmet natančnih in profesionalno - dosledno izdelanih protokolov ter, da je rokovanje z orožjem evidentirano in skladiščenje zanesljivo. Vsaj upam, da je tako!
Potem so pa tu lovci. Oborožena formacija, ki med ostalim igra vlogo varuha civilizacije pred grožnjo divjih zveri in je v ta namen tudi poljubno oborožena. Tu pa se moje razumevanje konča.
Lovec postaneš tako, da se včlaniš v društvo in narediš lovski izpit. Na osnovi tega pridobiš orožno listino za 20 ali neskončno let na osnovi katere lahko nabaviš kratkocevno in dolgocevno orožje, vključno z municijo, v neomejenih količinah. Kako posamezniki doma potem skladiščijo municijo in kaj ter v kakšnem psiho-fizičnem stanju počnejo z nabitim orožjem, ne zanima nikogar, dokler se kaj ne zgodi, pa še potem vsi nekako sočustvujejo s prizadetimi in nihče ne čuti potrebe po tem, da bi pristojne vprašal po zdravi pameti.
Škandal od škandala! Zakaj za hudiča, morajo imeti jagri flinte doma? Zakaj jih nimajo spravljene pod ključem na policiji in jih dobijo ven samo takrat, ko jih potrebujejo in za toliko časa, kot je treba? Če bi takrat policisti pri komu še mimogrede naredili alkotest, bi se tudi ne smelo zdeti nikomur nič čudnega. Res ne kapiram zakaj je potrebno izzivati srečo in se prepuščati labilnemu razumu nekaterih posameznikov, ki lahko znorijo tako kot vsi drugi, le da vsi nismo oboroženi za ubijanje na daljavo.
Slovenija je s pijanimi jagri imela že zelo grenke izkušnje in bi lahko bili tudi pametnejši … se še morda kdo spomni Iveka iz Negove … mislim, da bi bil povsem dober predsednik te države … takrat se mi je zdel čudak, danes bi ga takoj volil, če bi ga lahko.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)