petek, 20. februar 2015

Vsi smo podrejenci!


Včasih sem mislil, da je računovodstvo en velik dolgčas- … aktiva, pasiva, časovne razmejitve, glavna knjiga, amortizacija … skratka puzle od številk. Zadnje čase pa ugotavljam, da gre v bistvu za eno izjemno kreativno panogo, in to zlasti na področju bančništva. Najnovejše premetavanj prazne slame na področju balansiranja naših državnih bank, me namreč spominja na tisti vic, ko mornarček priteče kapitanu povedat, da je v boku ladje luknja skozi katero vdira voda v ladjo in da se ta že nagiba, pa mu stari morski volk svetuje, naj jo zvrta še na drugi strani, da se bo nekako izravnala.
Smešno se mi zdi, da se pri vprašanju dokapitalizacije državnih bank sploh še kdo spreneveda, da je šlo pri tej in vseh prejšnjih krajah samo za to kako legalizirati proračunski transfer s katerim bi nadomestili denar varčevalcev, ki ga v bankah ni bilo več. Tega so namreč, nikoli nikomur odgovorne uprave zafrčkale z vsevprek dajanjem izjemno ugodnih in posojil brez pravih poroštev in ki jih nihče ne vrne ter tudi tistim o čemer zelo neradi govorijo, in sicer zgrešenimi špekulacijami na mednarodnih finančnih trgih. Šlo je torej za projekt "dokapitalizacija", za katerega je bilo potrebno izvesti nekaj pripravljalnih aktivnosti. In sicer je bilo najprej treba prikazati katastrofalne bilance, kar je bilo narejeno strokovno na mednarodnem nivoju, nadalje pa pobrati denar od solastnikov banke, torej lastnikov podrejenih delnic in obveznic, kar je bilo narejeno sicer manj strokovno a očitno z velikim veseljem, ker so se s tem strnile lastniške vrste. Vse to je bilo potrebno še medijsko prav okrancljati, čemur so pripomogli novinarji, ki so bili v glavnem tiho in pa kajpada politiki, ki pa niso bili tiho, čeprav niso imeli pojma za kaj se sploh gre ali pa se zgolj delali strokovnjake za vse in nič, tako kot vedno. No in po tako temeljiti pripravi, se je gospod guvernerju, kot zadnji varuh državnega zaklada in zakonske pravičnosti na finančnem globusu Slovenije, pod operacijo lahko samo še podpisal in stopil v bran skupnemu podvigu pred enako mislečo evropsko finančno sekto.
Rezultat je seveda logičen in napovedan, sledila je blazno ugodna prodaja državnih obveznic, s katerimi je proračun države, torej v imenu vseh nas, najel milijardno posojilo ter ga podaril obubožanim bankam. S tem so se bankam bilance popravile, komu se pa ne bi, mi vsi pa smo postali še bolj razlaščeni in še bolj podrejeni mali delničarji. Tako kot do sedaj smemo skušati živeti kakor vemo, znamo in zmoremo s svojim denarjem ter vzgajati otroke naj bodo pošteni in naj imajo, tako kot vse do sedaj, radi tudi to državo, ki jih je, prav tako kot vse do sedaj, zadolžila do grla in jim ne more plačati niti šole v naravi.
Bedno, še bolj bedno in sramotno.
Vse skupaj je ena navadna velika prevara, ki ima izvirni greh samo v enem in sicer državnem lastništvu bank. Naše državne banke so pač (ne-)reformirani socialistični kombinati, ki na področju mednarodne konkurence, brez stalne državne podpore očitno niso sposobni preživeti. Njihovi vodilni so bili in so še politično neoporečni kadri, ki so dobro vedeli koga morajo ubogati in so se naučili vseh možnih goljufij, ki so jim omogočile dobro preživetje. Temu primerno so s spretnim kadriranjem in vplivi oblikovali celoten finančni sistem z vsemi nadzornimi mehanizmi, ki služi temu, čemur pač služi vsak parazit, predvsem obstoju in razvoju samega sebe, pa četudi na račun smrti telesa gostitelja. Vseh potrebnih finančnih čarovnij in trikov so se ti ljudje, ki to počnejo, izučili prav v teh bankah. Kje pa naj bi se, saj drugih sploh ni bilo?
Če bi se teh mlinskih kamnov znebili takoj po osamosvojitvi, bi danes ne imeli dokapitalizacij-, pa ne samo to, ne bi imeli dolgov do hrvaških in bosanskih varčevalcev in zelo verjetno bi imeli precej manj tajkunskih zgodb, ker našim slavnim bleferjem ne bi nihče dal stotin milijonov posojil.
In kaj bi bilo slabše za običajne varčevalce, če bi bile te banke v zasebni lasti?
Nič, dragi moji razlaščenci,  prav nič, tako, kot nam ne bo prav nič boljše zaradi tega, ker smo lastniki delnic, ki jih sploh nismo imeli, pa so nam jih vseeno pobrali in nas še zadolžili zanje.   

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)