torek, 10. februar 2015

Brez tira mi živeti ni


Saj sem vedel, da bo hudo, vendar me vseeno preseneča ta histerija s katero praktično vsa količkaj ozaveščena politična, gospodarska in kulturna javnost, zahteva gradnjo drugega tira. O tem se govori za šankom, v čakalnici in v vrsti pred blagajno. Vsi so prepričani, da je to štreko nujno narediti in to takoj, sicer bo groza, kolaps, propad, razpad sistema, meter snega, non stop poplave in vsak teden žled. Vsi, celo ekonomske eminence, vidijo da se to izplača bolj kot vse drugo na svetu in so verjetno pripravljeno v to vložiti tudi svoje premoženje.
V potrebnost tega projekta absolutno ni nobenega dvoma, pretovor v Luki Koper bo šibal samo še navzgor, Slovenske železnice bodo vozile samo še več in več in tudi zaposlovalo se bo na polno, resda verjetno predvsem brezpravne sužnje iz tujine, kot to postaja običaj pri nas. Pa pustimo te marginalije.
Čudi me samo nekaj. Kako, da to ni že zgrajeno, če se tako hudičevo splača in kako da vlagatelji s tisto ušivo milijardo, ki nam še manjka, ne stojijo v vrsti pred vrati ministrove pisarne? Zakaj tega famoznega zasebnega partnerja, ki bo vse odrešil in pripeljal kontejner denarja, ne zrihtajo kar Slovenske železnice, ki menda vidijo v tem tiru tako blazen interes za svoj tovorni promet? Zakaj ga, na primer, ne poišče kar Luka Koper sama, ki se pod številnimi bleščečimi kadri, ki tam nadgrajujejo svojo politične in sindikalne kariere in, ki se kot državno podjetje tako zelo in transparentno razvija, da bi kriminalisti morda lahko tam odprli stalno pisarno?
Gospodje, vsi si želimo razvoja tako železnic, kot tudi vsega, kar količkaj do-prinaša k napredku Slovenije in večji blaginji naših ljudi, vendar dajte-, vsi tisti, ki se vas to tiče in sprejemate neke odločitve v tem špilu, naučite se kaj iz slovenske preteklosti, iz preteklih nujnih projektov in dajte najprej hipoteke na svoje hiše in bančne račune, ki bodo vnovčene v primeru pravnomočnih obsodb do katerih bo prišlo, če vam bodo dokazali koruptivnost ali slabo gospodarjenje.
Dajte, samo to še naredite in potem nam mirno zvrtajte ta tunel do Kopra ali pa še kam dlje.
In veste, saj problem ni minister, problem smo tisti, ki vam ne verjamemo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)