nedelja, 26. oktober 2008

Izvleček

»Učitelj, katera je največja zapoved v postavi?« /Mt 22,36/

Pa se vprašajmo nekaj splošnega: Kaj je pomembno v tvojem življenju?
Otroci, ljubezen, zdravje, mir, spoštovanje, poštenje, zvestoba, partner(-ka), starši, vera, poklic, prijatelji, šola, denar, hiša, šport, glasba, hrana in pijača, svoboda, dobro počutje, žur, narava, pes, politika, računalnik, blog, lepo vreme, seks ... pa še kaj bi se našlo ... odvisno od tega koga in kdaj sprašuješ ...

Vprašajmo nekaj težjega: Kaj pa je najpomembnejše v tvojem življenju?
Odkrito rečeno - tudi zase ne vem. Verjamem pa, da če bi naredil resno in obširno anketo, vseeno ne bi dobil enotnega odgovora. Vse je lahko po svoje in v določenem trenutku zelo pomembno. Lestvica vrednot je lastna vsakemu človeku posebej, pa še časovno in situacijsko pogojena. Današnji odgovori verjetno ne bi bili enaki tistim, ki bi jih dobili čez eno leto. Odgovori na zadnji delovni dan pred dopustom, verjetno ne bi bili isti, kot na večer pred prvim delovnim dnem po dopustu.

Zdaj pa najtežje: Kaj pa življenska načela ... katero je najpomembnejše?
Še več razlik med nami. Poštenje ... kakor za koga, ljubezen ... ah, to je za mlade, ...
Tisto, kar se nekomu zdi pomembno, je morda za drugega postransko. Tako kot živi upokojenec ne bo živel študent, kar je pomembno za kmeta, se mogoče ne dotakne odvetnice ...

In vzvišeni odgovor, ki smo ga bili deležni v evangeliju ... ta je dejansko tudi edini realen in dovolj vseobsegajoč glede na široko paleto človeških pričakovanj ... "Ljubi Gospoda, svojega Boga ..."

Našel se bo kdo in rekel, "Ja ... kaj pa tisti, ki ne verujejo v Boga?"

Pa odvrnem: "Ne poznam nobenega, ki ne bi verjel v nekaj. Če zanika Boga je to torej njegovo načelo, ki mu je dovolj pomembno, da mu verjame ... da veruje vanj ... torej le veruje v nekaj ..."

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)