nedelja, 13. december 2009

"... bodite zadovoljni s svojo plačo." (Lk 3,14)

Obvladovanje pohlepa je eden najpomembnejših civilizacijskih dosežkov. Tako pomembnih, da si ga je celo Janez Krstnik postavil za svoje vodilo in ga priporočal vsem, ki so prihajali k njemu. Že pradavne in praktično torej vse družbe, so se soočale z neenakostmi in se jim na nek način skušale upirati. Na tej osnovi nastajajo največje ali sploh prave družbene napetosti in to je dejansko tudi danes edina resna grožnja družbeni ureditvi. Socialni konflikt je sploh edini pravi družbeni konflikt. Ljudje se le stežka pustijo vreči iz tira, zaradi demagogije, ideologije, nacionalizma ali morda političnih pravic, tako močno, da bi ostro terjali spremembe. Resnično in odkrito jih prizadanejo šele dovolj močne socialne razlike. Ko te postanejo izrazite in ko se kritična družbena masa čuti ekonomsko podcenjenjena, takrat se bodo oprijeli sleherne, še tako banalne možnosti za spremembe. Takrat je čas za populiste in prekucuhe. Ljudje bodo podprli vsako opcijo, ki nasprotuje tisti, ki po njihovem uteleša izvor krivičnih razmerij in najbolj je pri roki seveda prav trenutna oblast. Pa naj si bodo priročen vzvod za spremembe volitve ali pa morda celo boj za samostojnost nekega naroda. Tudi našega.
Upam trditi, da če bi bilo gospodarstvo Jugoslavije v 90-ih letih prejšnjega stoletja uspešno, tudi naše osamosvojitve in s tem povezanega razpada bivše države, ne bi bilo.
Slovenija je danes na dobri poti, da se ji začne dogajati velik socialni konflikt.
Družbe velikih razlik si najbrž nihče ne želi. Bolje bi bilo, da smo vsi nekoliko revnejši, kot pa da so nekateri zelo bogati, drugi zelo revni, večina pa zelo na meji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)