četrtek, 6. avgust 2009

ZadnjiM URAm tužno speva …

Spet tema v katero se nisem nameraval obregati, ker je po svoje mučna in se mi zdi, da že kuka iz vsakega smetnjaka. Toliko brezplačne reklame za neko blagovno znamko, naši mediji morda niso še nikoli sproducirali-, žal dvomim, da so zaradi tega soboški krojači prodali kakšen gvant več kot sicer. Ob zadnjem rotečem pozivu Slovenske odškodninske družbe, da naj praktično vsi pošljemo svoje predloge, kako bi rešili to podjetje, pa le ne morem ostati ravnodušen. Dejstvo je, da se je poleg velike drame (baje) največje tekstilne tovarne v Evropi, do nagega razgalila tudi vsa beda (ne-)funkcioniranja vodstva nekega podjetja in slovenske države. Z vseh strani poslušamo samo stokanje: "Kaj nam je storiti, kaj nam je storiti… ?" Strašen razvojni problem, kruta usoda, ohromitev celotne regije, tisoči na cesti … kot, da lahko jokanje količkaj pomaga. Ja, prav nič ne bo boljše, dragi moji, pa če se utopimo v solzah.
Če še nekako razumem sindikaliste in župane, ki morajo, že po službeni dolžnosti, kazati zaskrbljene obraze, pa ne razumem lastnikov. Država ima, preko Slovenske odškodninske družbe v Muri d. d., le 12,23% lastniškega deleža - pa kar naprej poslušamo jamrarije, kot da gre za firmo v sto procentni državni lasti. Ja, kje so pa ostali, vas vprašam? Kaj čakajo? Da država reši tudi njihov denar ali pa je vsa zgodba spet nekakšen "špil", ki ga bomo razumeli šele čez kakšno leto?
Firma je očitno več kot godna za stečaj, tako kot že tolike pred njo, ker pač ne posluje z dobičkom. Tu ni kaj dodati. Zdaj vsi v en jokajo kako mačehovska da je država, ki noče spet nasuti cekinov za poplačilo nekaj upnikov in se upa spraševati še takšne neumnosti, kot so razvojni programi, prestrukturiranja … Spoštovani lastniki in uprava, za kaj ste pa do sedaj dobivali plače? Ali morda niste vseskozi spremljali svojih poslovnih rezultatov in gledali, kaj se dogaja na svetovnem tekstilnem trgu? Še jaz, ki nimam pojma, vem, da se je glavnina proizvodnje (vsaj začasno) preselila v dežele s ceneno delovno silo, vendar spet ne vsa in tudi ne čez noč. To se dogaja vsaj zadnjih 10 in več let. Kdor tega v desetih letih ni opazil in se prilagodil je – oprostite, ampak tako pač je – tepec, pa čeprav z diplomo ekonomske fakultete. Izkaz poslovanja podjetja, je od leta 2002 do leta 2009, kot je prikazano v sicer vzorno pripravljenem poročilu za leto 2008, negativen. Vseh sedem let! Sedem let izgube, na ne vem koliko podlage …? Hudičevo veliko časa za razmišljanje – pa nič.
Bistvo uspešnega podjetništva je prilagodljivost, iznajdljivost in nekaj tveganja, nič drugega – tržne razmere je potrebno spremljati, se prilagajati in po potrebi preusmerjati aktivnosti. Ni druge … izdeluješ in prodajaš lahko tisto, kar ti bo konec meseca krilo stroške in pustilo še kaj viška. Če ne, potem tega ne počni več, vsaj tako ne, kot do sedaj ali čim prej poišči nekaj drugega.
In kaj se torej gre država, kot eden od solastnikov podjetja, pa niti ne največji? Javni natečaj za zbiranje najboljše ideje kako bi rešili polno naloženi voz brez voznika in to na klancu. Ne razumem! Zakonodaja je jasna in naj bi veljala za vse …, če jo mora kdo spoštovati so to državne inštitucije. Pogoji insolventnosti so točno določeni in pristojnosti nadzornega sveta tudi. Kaj je tu še za mečkati in čakati "zainteresirano, strokovno in investicijsko javnost" , da bo predlagala izvedbo čudeža.
En in edini predlog te javnosti, ki se je že pojavil in ponudil celo nekaj lastnih sredstev v posel, so eminence nemudoma označile za nedomišljenega in za državo nesprejemljivega. Ostal je torej predlog nesojenega celjskega župana, ki verjetno ne bo v biznis vložil niti enega svojega evra, pa vseeno z državnim in EU denarjem naredil firmo za 1.400 ljudi.
Mura je bolj počasna reka in tudi v vodstvu istoimenskega podjetja se očitno nikomur nikoli ni preveč mudilo, tudi zdaj se jim ne … vedno so imeli botre, ki so lahko segli v žep, ko je bilo treba ali "prepričali" bankirje, da so s stisnjenimi zobmi spet zavrteli zapahe na sefu.
Vsi nenehno govorijo samo o denarju, nihče pa o tem kaj bodo delali z njim … mogoče še ne vedo, najbrž tudi šivati ne znajo …

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)