ponedeljek, 20. julij 2009

Hitro nas cepite! Pli$$$…!

Bolezen je očitno tudi v naši pod-alpski karanteni stopila na prag in mokro zakašljala. Že prej obolelim se je čez vikend naenkrat pridružilo še 19 maturantov, ki so poleg (predvidevam) lepih spominov prinesli z maturantskega izleta tudi strup v svojih celicah in si (upajmo, da "zgolj") pokvarili počitnice.
Virus je torej odnesel šalo in smisel za črni humor tudi tistim, ki so še pred kratkim zabavljali in razpravljali o živalskem izvoru imena bolezni. Svet se je odločil, da se prašičkom takšna krivica že ne bo delala, očitno se bo pa, kot že tolikokrat, tistim dobrim dvem tretjinam prebivalstva, ki se preživlja z manj kot eno tretjino bogastev tega planeta. Res je, sicer, da nekateri namigujejo, da naj bi šlo za novo obliko bio-terorizma, z namenom ropanja javnih financ za draga cepiva ali celo fantastično-bestialno namero "zreducirati svetovno prebivalstvo za 5 milijard v naslednjih desetih letih …"
Če je kaj od teh namigov res, potem je to seveda ogabno, grozno, škandalozno in popolnoma nerazumljivo, verjetno pa še dosti težje ali sploh ne-dokazljivo, ker je kajpada, kot vedno kadar je hudo, v ozadju nekakšen blazen denar in seveda "excuse me please, it s a matter of high policy".
Dejstvo je, da so cepiva proti virusu A/H1N1 trenutno v svetu očitno zelo vroča roba, ki se plačuje z zlatom v enaki teži kot sami pripravki. To se pravi, če smo le nekoliko slikoviti, v tvrdkah Baxter, Novartis in GSK blagajn menda sploh ne zapirajo več in hodijo kar po kešu, ki že leti po tleh.
Kakorkoli – ostanimo pri naših resničnih in potencialnih bolnikih, med katerimi se očitno lahko kaj hitro znajdemo prav vsi. Res, da naj bodo, po ministrovih svarilih zlasti previdni mladi "… glede stikov, saj je prek sline verjetnost okužbe največja …", vendar se vseeno ni za zanesti, da smo tisti, ki smo sicer sposobni premagati skušnjave po okušanju sline drugih ljudi-, kaj bolj skriti pred drobcenimi, a številčno premočnimi uničevalci.
Ne glede na razplet te drame – preživel ali ne – čudim se že zdaj-, kako zelo je zdravje postalo privilegij bogatih. Nikoli bolj kot danes, v pogojih tržne (beri: špekulantske) ekonomije je postalo jasno, da je zdravje le še eden od svetovnih biznisov. Tako, kot se je nekoč uvedla borza kovin, žit, nafte … bi se zdaj lahko uvedlo legalno mednarodno prekupčevanje z vakcinami, zdravili, zdravstveno opremo, storitvami … Bogati si privoščijo preventivna cepljenja, osveščanje, zdravljenje, oskrbo, lajšanje bolečin … revni bodo še dolgo umirali za boleznimi, ki jih premožni svet niti ne pozna več. Zdi se, kot, da je razviti del sveta nekatere težave že zdavnaj izvozil in zdaj samo skrbi, da ne pridejo nazaj – neke vrste svetovni Schengen velja torej tudi za viruse in ne le za bombaše.
Poleg delitve na revne in bogate, se nam očitno že kar kmalu obeta tudi razkol med zdravim in bolnim delom sveta … in če je to, kam kdo sodi, odvisno le od denarja, potem se res ne bojim za zdrave-, ti so bogati in ker so zdravi bodo še bogatejši - torej le še bolj zdravi. Nekoliko sem v skrbeh za bolne – ti ne morejo obogateti in, kot kaže, tudi ozdraveti ne več.
Ali pa kar tako kot vsi, dokler smo zdravi … WHO cares …?

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)