četrtek, 16. julij 2009

Aqua

Na FB sem se pridružil zanimivi skupini ...
Gre za protest proti rabi ustekleničene vode, ker je ustekleničevanje vode očitno okoljsko škodljivo in izrazito energetsko potratno, zlasti v krajih, kjer pitne vode sicer ne manjka.
No, resnici na ljubo, ne vem če sem v življenju že kupil deset plastenk navadne vode, po novem pa začenjam torej tudi v službi, kjer imamo sicer točilec, piti vodo kar iz pipe v veceju. Vsekakor bi bilo za moje pojme hvalevredno, če bi tovrstno kampanijo poprijelo tudi ministrstvo za okolje in predlagal bi še zbiranje denarja, ki bi ga sicer namenili za vodo v steklenicah, za ureditev javnih vodnjakov v mestih, na katerih bi bila torej na voljo zastonj vodovodna voda, ta pa mora itak ustrezati enakim pravilnikom kot plastificirana.
Prodajanje vode v palstenkah je biznis, ki samo dokazuje staro resnico-, da se da prav vse prodati. Seveda, se bo prav na tej točki ambicioznost pobudnikov verjetno tudi upočasnila-, pomembno dejstvo je namreč, da je voda "v vrečkah" verjetno velik ali celo edini posel kar nekaj polnilnic, proizvajalcev plastenk, posrednikov, trgovcev in seveda vir plač nekaj delavcev, dividend lastnikov ter kajpada davkov ... Pa še nekaj ni nepomembno - namreč imidž ... če v gostilni naročiš vodo, je kar samo po sebi umevno, da ti bodo prinesli plastenko, ki jo kajpada tudi plačaš ... Če bi jo zavrnil češ: "Prinesite mi kar vodo iz pipe ...", bi verjetno nekoliko čudno pogledali, položaj pa bi postal dodatno neprijeten pri plačilu zapitka, ker se voda iz pipe, na primer kozarec pri kavi, dosedaj ni posebej zaračunavala ... vsaj meni ne. Skratka - po svoje neudobno.
No, in ker mislim z vključitvijo v akcijo resno, potem bom v takšni situaciji od sedaj naprej verjetno naročal mineralno vodo ali pa morda kar špricer ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)