četrtek, 10. junij 2010

… če hočeš Desetega brata spoznati …

Svet ni narejen po človeku. Nekako, kar preveč neudoben je. Tam kjer je količkaj prijetno, je nagneten, kjer ni za obstati, pa prostran in prazen. V njem se znajdeš kakor veš in znaš, -če se sploh znajdeš? Lahko, na primer gaziš sled, ki so jo uhodili že mnogi ali pa tudi capljaš po svoje, dokler verjameš, da si res kaj svojega.
Martinek Spak je poseben, -pravzaprav, hotel je biti takšen. Morda zgolj zato, da bi zakril dejstvo, da v resnici ni nič posebnega. Noče pokazati svoje navadnosti in ranljivosti, zato si nadane masko čudaštva, ostrine in razvpite posmehljivosti. Spak je šolski primer cinika, človeka, ki ga življenje ne veseli in ne išče nobenega oprijemljivega cilja v njem. Morda želi le opravičilo za svoj obstoj, vlogo, ki bi mu pristajala ali zgolj omogočila udoben in dovolj spoštovan sedež v Obrščakovi gostilni. Njegova dobrodelnost ni ne prava dobrota, ne iskrenost, kvečjemu dajanje odkupnine za sprejetost ali morda celo maščevanje, zapravljanje premoženja tistemu, ki ni dal, kar bi moral. S sabo je nezadovoljen, celo nesrečen, pripravljen odigrati vaškega tepčka, da bi postal preprost in sprejemljiv. Živi življenje brez korenin. Tam kjer je in kakršen je, jih ne more pognati, niti noče. Zgolj pobira svetlobo in srka sokove iz trdih tal. Ne zori, ne rojeva, -le pretvarja se, da nekaj hoče. Privošči drugim, zase pa ugotavlja, da je: "… vse minilo, kakor starega konja dirjanje …". Ostalo ni torej nič omembe vrednega. Le neka stara zamera, ki poživlja utrujeno telo in nadleguje ostarele spomine.
Pošten provokator, ki ga nihče ne potrebuje, ker se nanj ne da zanesti. Pomaga tam, kjer ga ne prosijo pomoči, ne vidi pa tistega, ki mu vsaj v zadnji uri da streho nad glavo. Tako ne postaneš angel, prej hudič … če ne mrlič. Če živiš zgrešeno, tudi umreti ne moreš drugače. Svet res ni udoben, lahko ga pa poskusiš vsaj pravi čas dojeti.
Če ne veš kaj hočeš, -pač dobiš, kar nočeš.
"Če boš živel in če mene kakov pust ne brcne, bodeš še veliko zvedel. Zato me ne skušaj in ne sprašuj. Jaz sem že nekaj skusil, ti si pa še mlad prevrat."

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)