četrtek, 6. maj 2010

Συγχαρητήρια!

Grki so zabili še drugi gol. Trenutni izid je torej Grčija:Eu 2:0.
Lepa prednost, lahko se zgodi, da celo izgubimo tekmo.
Prvega so dali tako, da so par let "driblali" banke, ki so jim očitno rade posojale denar, za drugega pa se niti ni bilo več treba truditi. Padel je na hitro, iz gneče in zdi se, da se je žoga celo odbila od "naših". Skoraj nekaj takšega kot avtogol.
In zdaj je namesto pravega veselja pekel. Po jasnem grškem nebu leti kamenje in flaše bencina, mladi državni podpiranci pa, namesto, da bi študirali Platona ali morda vsaj pometali ulice in tako skušali narediti nekaj koristnega za lastno državo, le to preklinjajo, uničujejo njeno premoženje in skušajo pobiti njene uniformirane predstavniki. Tako je torej to, če se veselica začne prezgodaj.
Grčija je bila menda zibelka demokracije in je žal še vedno. Tam namreč demokracija še kar leži v zibelki. Nikoli ni shodila, le postarala se je, pokvarila in usmradila. In zdaj imamo namesto privlačne črnolase mladenke, na bolniški postelji odraslega invalida, ki očitno ni sposoben vstati in živeti brez pomoči drugih.
Težko je biti res pameten, še težje res pošten, najtežje pa preprosto res dober, brez pomisleka, da naj Grki kar sami rešijo svoje probleme, kakor pač vedo in znajo.
Ostala Evropa se lahko, zaradi mene, ne samo posuje, ampak kar zasuje z vulkanskim pepelom in to na debelo. Kaj so pa sploh lahko pričakovali in kam gledali, ko je bilo že zdavnaj popolnoma jasno, da Atene slabo gospodarijo? Kje so bili ti slavni mehanizmi evropske monetarne unije, začenši od davnega leta 1981, odkar je država članica skupnosti. Saj so jo prav oni, šest let prej kot nas, sprejeli v evro območje, čeprav ni izpolnjevala maastrichtskih konvergenčnih meril in jih danes še toliko manj. Slovencev takrat pač ni nihče nič vprašal, niti nam ni nihče povedal, da se bomo morda nekoč morali ponižujoče zadolžiti za tiste, ki se niso še nikoli za nas in, ki nam, po vsej verjetnosti niti glavnice ne bodo vrnili. Pa vse to zgolj zato, ker, kot slabo vzgojeni otroci in še slabše navajeni odrasli, ne poznajo reda in ne znajo živeti od tistega, kar so sami sposobni narediti. In to še ob vseh naravnih danostih, ki jih pravzaprav nič ne stanejo ampak zgolj trajno prinašajo dohodke.
Moram priznati, da se mi vse to zdi tako zelo podobno neki že znani balkanski zgodbi, da me kar zima strese …
Ne vem, ali imamo mogoče v tisti pogodbi, ki jo imamo sklenjeno z EU, kakšno alinejico, ki bi nas morda kdaj lahko spravila lepo in mirno tudi ven iz družbe zapravljivcev in neodgovornežev.
Samo tako, mimogrede … če bo slučajno članarina kdaj le predraga ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)