torek, 30. september 2008

Loka

Zanimiv in lep trg ... v svežem ambientu ... plodna ravnica pod kulisami zasavskih hribov ...

Najprej sem pozdravil varovance Trubarjevega doma. Lepo je urejen. Ljudje so bili veseli, vsakega so veseli ... radi imajo, če kdo pride k njim.
Če hoče kdo spoznati iskrene in tople ljudi, naj gre na obisk v dom. Tudi če nikogar nimaš tam. Ni problema, vsi se bodo pogovarjali s tabo.
Sledi sprehod po Loki in čaj.
Potem pogovor s predsednikom Krajevne skupnosti, gospodom Francijem Strajnarjem. Debata o zdravstvu, javno-zasebnih partnerstvih in perspektivah razvoja domske oskrbe, pa še kaj ... tem ne zmanjka.
Njegov koncept razvoja Loke je, v prvi vrsti "urejeno in varno okolje z poudarkom na razvoju turizma in pohodništva". Podpirajo Trubarjev dom, ki je tudi velik lokalni delodajalec in dolgoročno razmišljajo o razširitvi kapacitet. Treba bi bilo pridobiti objekt blagovnih rezerv od države, potem bi se kaj dalo.
Loški trg je sicer spomenik in zaščiten vendar bi se dalo še kaj narediti. Na primer urediti parkirišča v okolici trga. Nekoč bi se ga mogoče dalo celo zapreti za promet, seveda pa bi bilo treba prej ceste speljati drugje.
Nujno rabijo pločnike na odsekih Loka-Račica in Šentjur-Breg. Javno razsvetljavo že delajo, ne gre drugače, enostavno ne morejo brez nje. Nevarno je, zlasti pozimi.
Gradijo vodovod za Čelovnik in načrtujejo povezavo z Loškim zajetjem na Žirovnici, vir je odličen in izdaten. Vse vodovode v Krajevni skupnosti upravlja Komunala in zadeva dobro funkcionira.
Rabijo telovadnico pri osnovni šoli, ki bi bila večnamenski prostor. Stari kulturni dom je v slabem stanju.
Vrtec imajo in je poln. Krasno, ni lepšega kot poln vrtec. Šola je adaptirana in so zadovoljni. Uredili so tudi cerkev in župnišče z okolico. Res je zgledno urejeno. Trubar bi bil gotovo vesel.
Kanalizacija za Loko in Račico je potrebna. Čistilna naprava bi najbolj sodila ob Savo k vrhovškemu mostu. Zanimiv bi bil razmislek o varianti, da se gradi ista ČN tudi za Vrhovo in Prapretno v Občini Radeče, ker bi bilo vzdrževanje verjetno cenejše pa še cela dolina bi bila rešena.
Problem so zazidljive parcele. Ni jih. Pravi, da je zanimanje veliko. Splačalo bi se razmišljati o novem naselju. Predlaga območje pod sedanjim novim naseljem, samo v tem sklopu bi bilo verjetno pametno razmišljati tudi o novi cesti, mogoče proti hmeljarski postaji in na regionalko, ker trg ne prenaša prometa več kot ga je.
Pereč je vodovod Jevša. Povedal sem mu, da se načrtuje omrežje, ki bo šlo iz Sevnice, čez Boštanj, na Kompolje in na Breg, proti Loki, ter nazaj na Jevšo in Črete.
Asfaltirati morajo še cesto na Pleš in od Račice proti zapornicam.
V Loki se da še marsikaj narediti in to ne bo noben poseben problem z ljudi, ki imajo radi svoj kraj in se trudijo zanj.
Hvala ti Loka, za prijeten večer.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)