nedelja, 30. januar 2011

Vsi blagrovani

Prav vsi … ubogi v duhu, žalostni, krotki, lačni in žejni pravičnosti, usmiljeni, čisti v srcu, tisti ki delajo za mir in so zaradi pravičnosti in Gospoda zasramovani, preganjani ali lažnivo obtoženi; vsi imajo nekaj skupnega. Seveda jim je v prvi vrsti skupno, da jim je Gospod posvetil govor na gori, vendar ne gre zgolj za to … gre za sporočilo, ki zaznamuje ljudi današnjega časa ravno toliko ali morda še bolj, kot takratnega. Gre za nagovor celotne "druge svetovne lige", kajti prav to predstavlja-jo(-mo) vsi, ki se čuti-jo(-mo) ali tudi so njen del. Gre za rešilni program, ki človeštvu že dolgo kaže pot na katero ni stopilo. Še ne!
Druga svetovna liga je velika večina človeštva, tista večina, ki nikoli ne bo prevzela vodilnih družbenih vlog bo pa vedno predstavlja vsebino in osnovo, ki se ji nihče ne bo mogel izogniti. Gre za ljudi, ki se ne poistovetijo z nobeno ureditvijo in nobeno oblastjo, pripravljeni pa so trpeti z vsako, ki se je vsaj na videz voljna truditi za njihovo dobro. Seveda ne predolgo … ko je prepoznana za škodljivo ali neuporabno, mora prostor pač prepustiti drugi pa čeprav se morda zdi, da je zraščena s funkcijo. Prav to se na primer, zdaj dogaja nekaterim severno-afriškim fevdalcem, ki še vedno živijo nekje na polovici 20. stoletja in nikoli niso uspeli prav razumeti signalov, ki jim jih ljudje že desetletja pošiljajo in žal jih še vedno ne. Vendar se je tako godilo že mnogim in se bo, slej ko prej vsem, ki ne bodo znali narediti dovolj prepiha, da se ljudje ne začnejo dušiti v njihovi družbi. Razumeti bodo morali tudi da se jim bo to, zelo verjetno začelo dogajati z raketnim pospeškom s katerim so začele v zadnjem desetletju tudi pri njih krožiti informacije. Tako hitro se bodo v prihodnje reševala tudi družbena in socialna nasprotja. Sonce potrpežljivosti nad tem planetom zahaja. Žal spet v barvah krvi.
Druga svetovna liga je vseeno še vedno nadpovprečno potrpežljiva in ima dejansko izjemno visoko stopnjo usmiljenja za vse šarlatane in povzpetnike, ki skušajo poosebiti pot njenega napredka, seveda dokler dojemajo, da so v njeni službi. Prva liga namreč oblasti ni nikoli potrebovala, imela jo je kvečjemu za varovanje pred drugo.
Gospod ni prišel da bi to spremenil. Na svetu za to še ni čas. Čas je pa za prepoznavanje znamenj. Čas je za uvid v napoved prihoda neke nove delitve, ki bo takšna da bo presegla moč bogastva ali orožja … Nova delitev bo temeljna, izhajala bo iz razpolaganja z informacijami in bo ločila poštene od tistih, ki to niso. To bo delitev med tiste, ki so jim blagri namenjeni in tiste, ki jih ne bodo hoteli nikoli razumeti … tudi prav – živeti bodo morali v njihovi družbi, dokler ne izginejo.
Program blagrov je dejansko edini program družbenega izenačenja, ki ne govori o bogatih, vodilnih ali močnih, govori le o tistih, ki to niso. Prava prihodnost je namenjena prav njim. Prav nam!
Prihodnost človeštva je prihodnost pravične in izenačene globalne družbe v kateri bo prostor za vse. Kdor bi takšno družbo rad vodil ji bo moral najprej služiti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)