četrtek, 13. januar 2011

FB profil nekega domačega terorista


Jared Lee Loughner je bil do 8. januarja letos nekoliko problematičen 22-letnik iz Tuscona v Arizoni, edinec iz ne-problematične družine, ki je pustil faks, zamenjal par deklet in par služb, malo težil svetu, se prav tako malo zadeval z alternativnimi idejami, nekoliko bolj pa z alternativnimi substancami. V bistvu je bil inteligenten, morda po svoje celo nadpovprečen, relativno načitan in lahko bi ga šteli celo med 5% pismenih sanjačev, kolikor jih baje premorejo ZDA. Zanimal se je za politiko, razmišljal in celo pisal, za moj okus sicer nekoliko enostransko in turobno, vendar berljivo.  Sicer pa je bil nihče in nekdo, tako kot jaz ali vi.
Tistega dne pa je vzel polavtomatsko pištolo, ki jo ima vsak zaveden Američan za nedeljsko razvedrilo, ter jo namensko uporabil v svojem mestu, na srečanju svoje someščanke, demokratske kongresnice Gabrielle Giffords z volivci, svojimi someščani. Ubil je šest ljudi in jih ranil 14, vključno s kongresnico, ki je s prestreljenimi možgani dejansko čudežno preživela.
Loughner je nekoč izjavil, da je oznaka terorist osebna, torej ad hominem. Po njegovem mnenju človek terorist preprosto je, okoliščine in ideje so drugotnega pomena ali pa povsem nepomembne. Teror je bil za njega zgolj način življenja, ki si ga pač nekdo izbere. Ljubiteljski morilec.
Nenazadnje bi mu človek celo pritrdil. V časih, ko je človek odgovoren zgolj samemu sebi, je takšna izbira tudi povsem legitimna. V življenju si pač lahko kar si želiš, lahko si torej študent, delavec, družinski oče, skvoter, heavy-metalec, narkoman, kongresnik ali pa … terorist. Vzameš pištolo, greš in streljaš ljudi, kot v "call of duty" ali pa morda parkiraš kombi, poln sodov nekakšnega etilen-glikol dinitrata v garažo pod stolpnico in sprožiš.
Problem je dejansko samo eden … žrtve-, te si pa niso izbrale vloge, kot jim je bila dodeljena. Vendar to seveda ni več teroristov problem; kakšen terorist bi pa bil, če bi razmišljal o žrtvah.
Zdaj tudi razumem zakaj se Američanom vojne nikoli ne nehajo.
Če bi se nehale… kaj bi pa potem počeli z vsemi domačimi brezposelnimi teroristi?
V Afganistanu bi bil Jared za isto početje verjetno odlikovan, Al-kajda ga pa zagotovo nebi sprejela v svoje vrste.
Če si luzer in brez veze streljaš svoje, potem sploh nisi terorist, ampak samo luzer.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)