petek, 1. april 2011

ZA trenutek naj odloži delo


Na peto postno nedeljo bomo lahko torej za trenutek le odložili delo in vsaj z eno roko, namreč tisto s katero pišemo, prevzeli oblast. Res le trenutno in brez posebne nevarnosti, da bi nas to trajno obnorelo, ker bomo pravzaprav imeli priložnost odločati le o majčkenem vprašanjcu na majčkenem referendumčku. Sicer bi tudi v tem, za nas pomembnem trenutku, potencialno lahko podlegli korupciji in svoj glas utegnili prodati za pivo, vendar se s tem ne gre šaliti zato bodimo resni in odgovorni, tako kot oblast pričakuje, da bomo.
Kajpada gre za referendum o malem delu, pravzaprav o zakonu, ki vnaša spremembe na to, milo rečeno, nekoliko razrahljano delovno-pravno področje.
Morebitnim bralcem ne bom več težil, ker sem o tem že nekaj pisal takrat, ko so mi premraženi fantje ponujali podpis pobude za referendum. Tokrat sem se potrudil in počasi celo prebral predlog zakona pa še kakšen članek ter si nekako ustvaril občutek, da se ga ne splača rušiti ker kaže vsaj nekaj volje do reda. Resnici na ljubo se mi je že priskutila tudi vsa silna proti-kampanja, ki na trenutke zahaja v histerijo, zadnja informacija, ki je zašla v moj nabiralnik je na primer, da se bo zaradi tega zakona pri nas hudo in trajno poslabšal položaj žensk! Ah …
Skratka, scena z mnogo kričanja in vročih solz, vendar osebno resnično ne verjamem, da se bo zaradi tega predloga količkaj poslabšal povprečen študentski ali ljudski standard. Dejstvo je, da bo vse tisto delo, ki ga zdaj opravijo študenti ali "študenti", še vedno nekdo moral opraviti. Če bodo študenti morda le preveč zaposleni s študijem,  bodo pa neki mali ali pa kar veliki delavci, ki so prav tako lahko tudi študenti ali pa morda tisti, ki jim je usojeno podpiranje lastne šolajoče se mladeži. Vsi ti bodo po tem zakonu upravičeni vsaj do zdravstvenega pregleda in pokojninskega zavarovanja česar do sedaj ni bilo in kar se mi osebno zdi prav, s svojim delom pa bodo imeli čast prispevati tudi delež v javne socialne blagajne, kar se mi zdi pa še bolj prav.
Torej … mislim, da je pri študentskem delu resnično potrebnih nekaj sprememb in zaradi malega dela ne zaznavam posebne bojazni za razpad sistema ali masovno obubožanje slovenskega naroda, zato bom ZA, pa bo kar bo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)