torek, 19. april 2011

In spustili so Dušo

Ta vlada je postala sama sebi največji problem. In za-povrh je zdaj ostala še brez Duše. Glede na njen politični profil pa najbrž to niti ni najhujše in so poglavitna težava dejansko nekompatibilni in prepotentni posamezniki, ki očitno niso dorasli funkciji ali vsaj sposobni dojeti, da gre za pomembno delo v skupno dobro. To pač mora biti opravljeno ekipno in zato je nujno potrebne veliko samo-discipline ter še več brzdanja ambicij. Vendar očitno ne gre in ne gre. Občutek imam kot da imamo opravka s skupino otrok, ki se nenehno prepirajo za igrače, tako da se navsezadnje sploh ne igrajo ampak samo še kričijo drug na drugega. In vse to zato ker pač zraven ni nikogar, ki bi bil dovolj odločen, da bi največje petelinčke potegnil narazen in jih primerno zaposlil.
Vodenje države ne more biti igra, ker je to edina možnost, ki jo vsi skupaj sploh imamo. Druge ni, zato je potrebno delati resno in odgovorno. Osebne zamere in averzije je treba preseči in postati del ekipe ali pa raje oditi svojo pot. In to takoj ter brez komentarjev.
Verjetno bi bilo najbolje kar razpisati predčasne volitve ali pa zaupnico vezati na referendum o pokojninski reformi, ker normalnega razpleta ne gre več pričakovati. Erjavčevi izpadi in Pahorjeva razočaranja ob nastrojeni opoziciji in nikakršni javni podpori so pač preveč teatralni, da bi jih še kdo jemal resno. In neresna vlade je še slabša od brez vlade. Če bi se želeli zabavati, bi bilo bolje najeti ekipo stand-up komikov, za resne reforme, če slučajno sploh še kdo misli resno, pa potrebujemo trdno vlado ali pa vsaj najboljšo, kar jih lahko dobimo. Zdaj nimamo ne ene in ne druge.
Ponuja se še ena možnost, ki pa morda niti ni najslabša. In sicer, priznanje ali vsaj spoznanje, da država lahko deluje tudi brez vlade (glej: Belgija). Preprosto - samo razdelijo naj pooblastila za začasno vodenje resorjev tistim, ki jih že zdaj vodijo, določijo nekoga za koordinatorja in se poslovijo. Tiho in neopazno.
Vseeno hvala, bili ste še kar zabavni, morda celo simpatični, vendar Slovenija zdaj potrebuje talente.
Solze bom verjetno uspel zadržati.
Pa ... ne loputajte z vrati ...

2 komentarja:

  1. Glede na vse videno in slišano, jih bomo gledali še vsaj do pokojninske reforme, če se res kaj hudega ne razleti. Preradi nastopajo v svojih vlogah - zakaj bi torej dali prostor drugim? Zaradi države in državljanov Taki talenti? ? Ja, pa ja de. M.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vlada seveda ni kriva za vse slabo na svetu, dejstvo pa je, da bi v takšnih razmerah morali dajati zgled vsaj glede osredotočenosti k skupnim ciljem. Povejte mi katero podjetje si danes lahko privošči, da bi bilo vodstvo tako razglašeno in delovalo tako improvizirano, kot vlada. Danes preprosto ni čas za zafrkancijo ampak je treba biti najboljši, če hočeš sploh konkurirati.
    In v ekonomskem smislu ni Slovenija nič drugega kot nekoliko večje podjetje.
    Hvala za komentar.

    OdgovoriIzbriši

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)