ponedeljek, 27. april 2015

Čestitam vsem za dan boja proti imperializmu


Skrajni čas bi že bil in mislim, da je tudi politična situacija v Sloveniji trenutno povsem primerna, da bi se današnji praznik preimenoval v "Dan boja proti imperializmu". Tako bi se približali duhu tega časa in tudi ideji tistih, ki so si dogodek, ki ga že desetletja zvesto obeležujemo, tudi zamisili. Sedaj namreč praznujemo bajeslovni politični dogovor, ki ga v resnici verjetno sploh ni bilo ali pa je bil drugačen. Na ta dan, ali en dan prej, leta 1941, naj bi namreč ustanovili Osvobodilno fronto slovenskega naroda, vendar so menda dejansko ustanovili Protimperialistično fronto-, resnici na ljubo pa najbrž niso ustanovili ničesar, ker če bi res kaj, bi to verjetno kdo tudi zapisal ker so bili na tistem sestanku sami zelo pismeni ljudje. Protiimperialistično fronto so si najbrž preprosto izmislili komunisti, ki so v tragičnem dogajanju tiste pomladi prepoznali svojo zgodovinsko priložnost in začeli iskati opravičila za svoje "narodnoosvobodilne" aktivnosti.
Kar je bilo takrat baje dogovorjeno, so kasneje poimenovali gesla OF in jih predstavili šele novembra 1941. Za čuda ta gesla, kljub temu, da je bila okupacija takrat nesporno dejstvo, še vedno z imenom ne imenujejo sovražnika proti kateremu se je potrebno boriti za osvoboditev Slovencev-, imenujejo pa Sovjetsko zvezo, kot glavno oporo pri tem boju ter navajajo tudi presenetljivo ugotovitev, da je osvoboditev možna samo na ruševinah imperializma?!
Morda kdo poreče, da je te stvari potrebno brati v duhu tistega časa in širšega konteksta, in res je tako. Ko pa to skušamo storiti, pa ugotovimo še kaj bolj presenetljivega, in sicer, da se tisti, ki so se takrat pogovarjali očitno niso pogovarjali o isti stvari. 
Komunisti so namreč, kot glavnega sovražnika Slovencev prepoznavali ZDA in VB, ki sta nacistični Nemčiji že leto in pol prej napovedali vojno, ne pa morda Hitlerja, ki je takrat še vedno paktiral z njim ljubljenim Stalinom. In to je tudi odgovor zakaj med gesli OF ni navedeno, da je potrebno Slovenski narod osvoboditi nemških, italijanskih in madžarskih okupatorjev. Preprosto zato ker komunisti takrat še niso bili prepričani kdo je sploh njihov sovražnik, razen kajpada "imperialistov".
Da skrajšam, tistega 26. aprila je Komunistična partija Slovenije verjetno sicer res sklenila, da gre v oborožen boj za osvoboditev Slovencev, kar razlagajo že zadnjih 74 let, nikoli pa niso povedali, da so aprila 1941 v resnici mislili, da bi Slovence radi predvsem osvobodili imperializma in da bi se proti temu zlu najraje borili skupaj s takratnimi zavezniki, torej nemško vojsko in rdečo armado, in to proti američanom in angležem. Skratka, šlo je za osvobodilni boj, vendar še ne proti okupatorju, ampak proti "razrednemu sovražniku", kar pa nacizem takrat zanje še ni bil.
In to laž vseh laži mi vsa ta leta praznujemo.
Res, skrajni čas bi že bil, da jim enkrat vendarle uspe in da bi vendarle porazili ta gnili imperializem, ki jih še vedno tako muči ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)