ponedeljek, 14. januar 2013

Sedem razlogov za to, da JJ ostane PV




Prvi:    Ker to že je. Če se kdo še spomni; na predčasnih volitvah dec. 2011 je zmagal Janković oziroma njegova PS. Skušal je sestaviti koalicijo, vendar mu to ni uspelo. Po dveh mesecih političnih igric smo potem, vendarle prišli do vlade, ki jo je uspel sestaviti Janša. To je bil dejansko rešilni uspeh, ker bi sicer morali spet na volitve, ki verjetno ne bi dale nič novega.

Drugi:  Ker je, vsaj zaenkrat, uspešen. Vlada je sprejela pokojninsko, pripravlja delovno-pravno zakonodajo in v teku so resni ukrepi za sanacijo bančnega sistema in upravljanje državnega premoženja. Zategnila je javno porabo in si s tem nakopala vroče sovraštvo javnega sektorja. Tega si gotovo ne bi želela nobena druga vlada in vprašanje, če bi si kdo še to upal ponoviti. Začeli so z ustavnimi spremembami, ki bi baje lahko celo uspele, kar je v Sloveniji dejansko nekaj izjemnega.

Tretji: Ker je v tem trenutku gotovo najbolj preiskan slovenski politik. O njem ve-mo(-jo) verjetno že vse, prav gotovo pa več kot o kateremkoli drugem politiku. Njegove nepremičnine so poslikane in premerjene, njegov denar preštet za deset let nazaj, njegova potovanja znana vsem, vrednost njegovega avtomobila je javno dobro ...
Skratka, slavna Komisija za preprečevanje korupcije z njim ne bi imela nobenega dela več in tudi to je nek prihranek.

Četrti: Ker je za to nedvomno usposobljen in sposoben. V tem trenutku v Sloveniji nima konkurence glede operativnega znanja o delovanja Vlade in top političnih izkušenj, njegovih 22 težkih let je praktično nedosegljivih. Sliši se kruto, vendar tako pač je, če ga bodo slučajno zaprli, se ga prej še za dobro države, splača izrabiti do konca. Mogoče bi celo pristal na brezplačno opravljanje funkcije predsednika vlade, kot neke vrste družbeno-koristnega dela vnaprej, ki bi se mu potem odštelo, če bi bil obsojen. Medtem bi ga vzdrževali pristaši s svojimi prostovoljnimi prispevki. Osebno sem v ta namen pripravljen donirati 5€ mesečno do konca njegovega mandata, čeprav nisem njegov volilec.

Peti: Ker ima relativno zvesto in ne-zanemarljivo volilno bazo, ki ga bo v precejšnji meri ponovno volila če bo kandidiral, ne glede na vse ostalo. V tej situaciji je gotovo edino to, da je rezultat predčasnih volitev zelo negotov, kar smo že spoznali pri zadnjih predsedniških volitvah, obstaja celo možnost, da si SDS poveča delež, če bi ji slučajno uspelo dokazati, da gre pri akciji KPK za planirano zaroto.

Šesti: Ker nas ne more ne presenetiti in ne razočarati več. Tako dolgo ga že spremljamo, da zlahka predvidimo, kako bo reagiral ali kako ne bo. In v tem trenutku Slovenija prav gotovo ne potrebuje inovacij ali presenečenj. Vse kar rabimo so stabilne gospodarske razmere, da se nekako vendarle poberemo.

Sedmi: Ker je ta trenutek to gotovo najboljše za državo in še posebej politiko, vključno z levico, ki kljub temu, da je Janša na kolenih, ni zato prav nič močnejša. Še vedno je razdeljena med SD-PS-DL-Desus in ti imajo med sabo manj skupnega kot na primer PS in SDS. Vsa politika ima trenutno obupno slab rating in ljudje so zrevoltirani. Predčasne volitve bi prinesle štiri mesece obtoževanja na eni in širokoustenja na drugi strani ter seveda zapravljanja denarja, izid pa je, kot rečeno, povsem nepredvidljiv in prav lahko bi se zgodilo, da rezultat ne bo prinesel nobene uporabne rešitve, ker spet nihče ne bo spravil večine skupaj. Leto 2013 bi bilo v tem primeru izgubljeno za Slovenijo, to bi bilo pa res, res slabo. Gotovo še slabše od Janše na oblasti, pa verjeli to ali ne.  

5 komentarjev:

  1. Bravo, Robert Kaše! Mislite s stvojo glavo, kar je redkost!
    To, kar ste napisali. je jasno vsakomur, ki ima IQ višji od aktualnih temperatur! Kdo bo meni in mojim napol odraslim otrokom zagotovil delo in kolikor toliko pošteno plačilo (absolutno poštenega plačila za delo itak ni)? Morda Lukšić? Morda Janković? Morda Virant? Halo?!
    Slovenci očitno nismo uspešni samomorilci samo zasebno, ampak tudi kolektivno!
    Zakaj? Ker je tako čislana demokracija v razmerah brez demokratične tradicije in rdečuharskih mentalnih okužb zgolj DIKTATURA PRIMITIVIZMA. To se kaže v neuravnovešenosti slovenskega volilnega telesa. Takih nihanj v rezultatih anket in volitev v podpori diametralno nasprotnih opcij ni nikjer v svetu - tudi med opicami ne!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vsi smo nekako, bolj ali manj, razočarani nad razmerami v katerih smo. Krivcev za to imamo pri roki kar nekaj, najbolj priročna pa je kajpak oblast. Koliko je ta res zaslužna za (slabo ali pa še ne tako slabo) stanje v državi seveda sodi vsak po svoje, vendar od tega nimamo nič.
      Tudi od nezadovoljstva nad izidi volitev ali stanjem volilnega telesa nimamo nič. Tako pač je, nekaj med nebesi in zemljo. S tem, da od nikogar ni nič, seveda lahko nadaljujemo v nedogled, žalostno pa je, da tudi od razočaranja nad vsem ni nič, vendar nekdo mora vseeno delati. In ternutno je to pač ta vlada, ki se je, za moje pojme, odločila resno nekaj početi in otročje se mi zdi zdaj spet začeti s političnimi igricami. Tisti, ki predlagajo predčasne volitve nam obljubljajo, da bomo, po pol leta, namesto nesposobnih lumpov na oblast postavili sposobne poštenjake, ki jih je seveda polno po cestah in so za burek pripravljeni pošteno in dobro voditi državo in mene so seveda prepričali ...
      Pa še primerjava, ki se mi zdi, da dobro opisuje stanje - če si družinski oče (mati) in te zalotijo pri utaji davkov ti, kljub temu, da se spravijo nate in da si morda celo kriv, še vedno ostane nekdo, ki mu mora nekdo kuhati kosilo in pomagati pri domačih nalogah. Nekoč te bodo morda celo obsodili, vendar se življenje zaradi tega ne ustavi.

      Izbriši
  2. Robert, vi se s temi sedmimi točkami sigurno hecate!

    Ko smo se na plebiscitu izjasnili za samostojno Slovenijo, se s tem nismo avtomatsko odločili tudi za ortodoksni kapitalizem - pa sta nam ga Petrle in Drnovšek skozi stranska vrata prišlepala v državo.

    Če sedaj zaradi neugodne ekonomsko - politične situacije in nekakšnih "super vodstvenih sposobnosti" Ivana Janeza Janše na obe očesi zamižimo ob poročilu KPK, damo s tem bianco menico vsem ostalim politikom, da je koruptivnost v Sloveniji postala legalna.

    Ob vsej tej podpori, ki jo Ivan Janez Janša dobiva od svoje (nezanemarljive!) volivne baze se sprašujem, a smo Slovenci v teh dvajset in nekaj letih iz prislovično delovnega in poštenega naroda, postali narod izkoriščevalskih ter skorumpiranih nepridipravov? Če zagovarjam in opravičujem tatvino, nisem nič boljši od onega, ki krade - tudi sam sem potencialni tat!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na volitvah naj bi se odločali med dobrimi in še boljšimi, vendar se v Sloveniji, za moje pojme že vse predolgo odločamo med slabimi in še slabšimi, vendar se lahko vsaj odločamo. Varianta, da se drugi odločajo namesto nas je še slabša in v tem primeru se je za nas odločila KPK.
      Logično, da takšne obtožbe ne morejo kar v pozabo, vendar je politika pač umetnost možnega in tako moramo razmišljati tudi državljani.
      Zadnji sem, ki bi kakorkoli opravičeval tatvino, vendar se dejansko zgledujem po politikih, če rečem: OK, dragi moj I. J. J., vem, da nisi kaj prida, vendar mi ta trenutek še koristiš zato sem pripravljen ostati v koaliciji s teboj, čeprav te sumim, da si me v preteklosti prinašal okoli. To bova že razčistila pred sodiščem, zdaj pa se dokaži z delom.

      Izbriši
  3. Dule, mislim, da nihče, niti tisti iz vrst SDS, ne zagovarjajo tatvin. Dejstvo namreč je, da tatvine Janši nihče ni dokazal, neka 3 članska komisija sumljive preteklosti je zapisala le, da obstaja tveganje za korupcijo. In takšno tveganje po mojem obstaja prav pri vseh.

    Če pa v vseh 25 in več letih, od kar je Janša na politčni sceni, še nihče ni dokazal, da je komurkoli vzel 1 sam cent, potem je to zaenkrat po moje dovolj trden dokaz, da je najbolj nadziran slovenec zadnjih desetletij bolj čist, kot kdorkoli v politiki. Poglejte le, kaj se dogaja v primeru Patrije. Vsakemu slovencu je najbrž že kristalno jasno, da ni nikakršnega dokaza, da je karkoli vzel, zato pa si je bilo potrebno izmisliti novo afero.

    Ker pa bi Jankoviča slej kot prej zaprli, bi to pomenilo tudi konec kariere stricev, ki so ga na položaje postavili in se s tem osebno izpostavili. Še tistih nekaj častilcev lika Kučana in združbe bi se obrnilo proti njim. Zato so v želji, da bi zmanjšali škodo in zmarginalizirali Jankovičevo početje, ubili dve muhi na en mah. Pozornost iz njega so usmerili drugam in se s tem poskušali znebiti zadnjega trna v peti, ki se ga sicer poskušajo znebiti že desetletja.

    In, če bi bilo Klemenčiču in Praprotniku vsaj malo do resnice in do države, bi zadeve pripeljali do te točke, da bi lahko organi pregona v kratkem zaključili svoje postopke, brez nepotrebnih sumničenj, ampak le na podlagi dejstev. Vsekakor pa ne bi šli v javnost v tako ključnem trenutku, še manj pa prej obvestili Viranta.

    Zato, spoštovani Dule, tole poročilo KPK smrdi. Zelo SMRDI!

    OdgovoriIzbriši

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)