četrtek, 7. maj 2015

Vsi naši pogojni in brezpogojni


Vladajoča politika je ocenila, da je ravno zdaj nujno potrebno narediti nekaj za povrnitev ugleda, ki ga resnici na ljubo, sicer nikoli ni imela, in odločili so se, da bodo še dodatno filtrirali kadrovski bazen iz katerega se napajajo. Po svoje so to hvalevredni nameni, ki pa se, ko pridemo do izvedbe, spet kot običajno, izkažejo za bedno zgrešene in namenjene tistemu s čimer se koalicijski poslanci zadnje leto tudi sicer pretežno ukvarjajo, torej izumljanju novih načinov za odstranitev Janeza Janše iz političnega življenja.
Tokrat so prišli z genijalno idejo, da bi tistim, ki so bili kadarkoli v zaporu, preprosto odvzeli pasivno volilno pravico, česar, kolikor vem, na območju Slovenije, od leta 1974 uradno ni še nihče poskusil. In kot se za revolucionarno oblast kajpak spodobi, naj bi se to uvedlo celo po skrajšanem postopku, kar si ne znam razložiti drugače, kot da strah pred predčasnimi volitvami nikakor ni več votel.
Ta veličastni doprinos k ugledu naše oblasti, naj bi se zgodil z občudovanja vredno suhoparnostjo obogatenega 7. člena Zakona o volitvah v državni zbor, ki mu bo dodano določilo, da "pravice biti voljen nima posameznik, če je nepogojno obsojen na kazen zapora", in to bo to.
Zanima me, če bo ob tem gospa Varuhinja človekovih pravic, ki je v rednem letnem poročilu za leto 2013 zapisala: "Več bo očitno treba narediti tudi za to, da bi imelo kar največ zaprtih oseb možnost zapolnitve časa odvzema prostosti s koristnimi dejavnostmi, predvsem z delom, z izobraževanjem in drugim usposabljanjem, kar bi jim olajšalo ponovno vključitev v družbo po prestani kazni", dvignila vsaj eno precizno oblikovano obrv.
Mimogrede, zgodovinsko gledano, bi bilo dosledno upoštevanje takšnega določila sicer pogojno koristno, ker bi na ta način nikoli ne slišali za Lenina, Stalina, Hitlerja, Kim Il Sunga, Tita in še marsikaterega globalnega pokvarjenca, vendar iz podobnih razlogov tudi samostojne Slovenije najbrž ne bi bilo. 
Pa še nekaj bi rad zaupal spoštovanim politikom vseh spolov in agregatnih stanj; veste-, saj problem niso tisti med vami in nami, ki so bili obsojeni, ker te pač dobro poznamo, ampak tisti, ki še niso in morda nikoli ne bodo, kljub temu, da bi si to morda zaslužili.
p. s. Odločitev o tem, koga se spodobi izvoliti in koga ne, pa raje prepustite kar volivcem. Da smo vredni zaupanja smo že dokazali s tem, da smo vas volili.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)