petek, 01. november 2013

Vsi vi Sveti ...

... ki gledate Boga, takšnega kakršen je. Dosegli ste svoj cilj. Veliko vas je imenovanih-, morda še več pa takšnih za katere ne bomo nikoli slišali in za katerimi se je zabrisala vsaka sled stopinj, ki so vodile k Bogu. 
Vsi Sveti so vsi tisti sveti ljudje, ki so zvesto in tiho izpolnjevali svoje dneve na svetu, spoštovali sopotnike na življenjski barki, skrbeli za njih in jim odpuščali krivice, ki so jim jih delili namesto zahvale, morda tudi največje, takšne, ki so jih usodno prizadejale ali jim celo uničile življenja, predvsem pa so do konca verovali v Odrešenika s katerim so se zdaj že srečali.
Vsi Sveti so junaki vseh časov, tudi današnjih in prihodnjih, tisti, ki so in še bodo izvedeli, da jih svet ni maral, da človeštvo ni njihovo pravo domovanje, ker jih je, na tak ali drugačen način iztrgalo, zanemarilo, pregazilo, povozilo ali zavrglo zgolj zato, ker so bili prešibki, ob napačnem trenutku na napačnem mestu, brez upanja in pomoči na robu prepada-; nerojeni otroci, žrtve nesreč, obupani, pobiti in pozabljeni ... 
Vsi Sveti so na cilju. Prinesli so svoj križ do tam kjer se konča.
Povzpeli so se na surovi les - tihi, samotni, strti in odmaknjeni od pogledov, v katerih ne bi bilo sočutja. Prestopili so mejo, ki nenehno opleta in se zvija kot kača. Krotoviči ven in noter, zajema, odbira in odpušča. Slej ko prej nas bo zazankala vse.
Vsi Sveti prosim, prosim ... pripravite nam prostor in recite dobro besedo za nas, ki ne vemo kje in kaj sploh smo. Ki morda še mislimo, da smo lahko izpolnjeni že zdaj in tukaj. 
Vsi Sveti prosim, pripravite zagovor za naša življenja in jih vodite po pravih potih - spomnite se živih in jim podajte roko ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)