petek, 23. avgust 2013

Dlje ko jih poslušam, bolj sem žalosten …



Zadnji štos s kandidaturo Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper je dejansko nekaj najbolj pozitivnega, kar sem doživel s strani Pozitivne Slovenije od njihove zmage na volitvah naprej. Ne bom se spuščal v ocenjevanje ali je “đi-đi” res pravi za vodenje te družbe, vendar imam občutek, da je vsaj toliko usposobljen, kot je bil, na primer, mladi  Gregor Veselko, ki je bil seveda izbran na podlagi strogih ne-političnih kriterijev, s poudarkom na strokovnosti in predvsem izkušnjah.
Bolj me zanima vihar, ki se je dvignil z Mišičevo kandidaturo.
Kot vsak špetir, ki povzroči, da se komu utrga in pove tisto, kar je že dolgo mrcvaril v sebi, tako je tudi Mišičev “skok iz vrste” prinesel nekaj zanimivih komentarjev, ki tako očitno kažejo stanje duha in razuma v slovenski politični čaršiji.
Eden najbolj značilnih, vsaj zame, je tokrat prišel s strani vedno prostodušnega ministra za vse zadeve, ki spet ni zamudil priložnosti, da bi bil tiho, in je povedal, dapričakuje, da bo Abrahamsberg (član NS iz liste Desus) navodilo (da glasuje proti Mišiču) upošteval, v nasprotnem primeru pa se postavlja vprašanje, ali bo še naprej primeren za člana nadzornega sveta" in kaže predvsem kako kadrovska politika v državnih ali pol-državnih podjetijh v RS dejansko funkcionira. To se pravi član NS, ki je mimogrede doktor znanosti, mora ubogljivo poslušati nekega politika, ki ga ne poznamo po ničemer drugem kot izjemni volji do položaja, sicer se bo ugotovilo, da pač ni primeren za funkcijo, ki jo zaseda. No, saj morda res ni, vendar se na ta način, za moje pojme, nekoga javno diskreditira na nivo inštrumenta, torej podaljšano roko nekih šarlatanov, kar politiki preprosto so. To so ljudje, ki se spoznajo na vse, čeprav dejansko niso nič drugega, kot povzpetniki, ki so pač uspeli, ker so se povezali z opcijo, ki jo je podprlo dovolj glasov.  
Kadriranje v sektorju država v Sloveniji funkcionira dogovorno in po fevdalnih principih. Torej z delitvijo položajev in s tem konkretnih koristi na osnovi zaslug in vplivov. Če nisi zraven, nimaš šans za vodenje resorjev.
Bridko žalostno vendar že tako udomačeno, da se zdi kot normalno, vendar te mora spreletavati srh, ko se zaveš, da gre za dvajset let (na X podlage) nepotizma in (morda) negativne selekcije, ki je državo tudi pripeljalo tja ker je.
Dragi moji, če vas je sploh še kaj-, politični sistem v Republiki Sloveniji je problem in strankarstvo v Sloveniji  je še večji problem. Obema ali enemu problemu, kakor hočete - pa preprosto ni videti rešitve. Oboje je gojišče nepoštenja (ne ljubi se mi niti iskati sočnejših izrazov) in krvavo potrebno spremembe.
Moj prispevek k njej naj bo, da bom od sedaj naprej bom volil samo tisto stranko, ki bo imela v programu samo-ukinitev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)