sreda, 29. februar 2012

Edino pravilno!

Kar ne morem mimo javnega licemerstva, ki so ga sprožili s prikazom strašne krivice, ki se je zgodila neki družini, ko ji je sodišče zarubilo in tudi prodalo hišo zaradi neplačila položnice vredne 124 evrov.
Ljudje se zgražajo, komentatorji si dajejo duška in bentijo nad krutostjo sistema, ki kaj takšnega dopušča.
Jaz se pa samo sprašujem, zakaj nas skušajo razburiti s poročanjem o obupni neumnosti, ki je rezultat neke še bolj obupne neumnosti. Vsakemu normalnemu človeku je menda jasno, da zadeve niso samo takšne kot jih kažejo. Očitno nas imajo za tepce, ki verjamemo žalostnim zgodbicam, ne da bi se vprašali, kaj se plete po glavi človeka, ki dovoli, da zadeve, ki se sicer vlečejo mesece če ne celo leta, sploh pridejo tako daleč. Beda od bede, vendar tokrat ne od pravosodja, ki očitno deluje. Beda od pišmeuhovstva, ki iz golega principa pritera sistem tako daleč, da gre lahko samo še v surovo birokratsko akcijo. Kje je odgovornost zase in za družbo, če ne moreš plačati neke ušive položnice, ne da bi razjezil upnika in sodišče? Pa kaj je mislil in kaj zdaj misli ta človek? Da mu bodo odpustili dolg ali da bomo zdaj itak šli na dobrodelni koncert za njega? Še vedno razlaga, da bo šel do konca - ja, pa saj je že šel. In lepa gospa odvetnica-, ne more se načuditi - jaz tudi ne! Očitno je ceneje plačevati Čeferine kot položnice.
Ne razumem kako je lahko nekdo tako lahkomiseln in neodgovoren. Naši mediji pa seveda iz tega delajo tragično zgodbo. Bolj pošteno bi bilo objaviti, da se pravna država pač rojeva z mukami, rojstvo bo pa vseeno srečen dogodek.  

2 komentarja:

  1. Pozdravljeni,
    v okviru svojega raziskovalnega projekta bi rada stopila v stik z vami.
    Zanima me, ali vas lahko kontaktiram na kak elektronski naslov.
    Hvala vnaprej,
    Ana.

    OdgovoriIzbriši

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)