petek, 19. februar 2016

Kdaj bo pa čas za resnico?

Na Radio Slovenija sem med najavami kulturnih dogodkov slišal, da bo danes, kje drugje kot v Velenju, premiera dokumentarne zgodovinske drame Križ in kladivo.

Šlo naj bi za žalostno zgodbo "partizanskega duhovnika" Jožeta Lampreta, ki je bil tragičen junak svojega časa: kot duhovnik se je zavzemal za socializem in pravice izkoriščanih in bil zaradi tega zapostavljen, preganjan in celo izobčen s strani Cerkve.

Ko sem malce poguglal, sem ugotovil, da ta dokumentarec že kar nekja časa visi na spletu, in da torej le ne gre za tako zelo svežo zadevo, da bi se splačalo na veliko zvoniti.

Ne morem si kaj, da ob takšnih najavah ne čutim zgolj zatohlosti na prefinjenimi metodami ideološkega boja, s katerim levica, kljub definitivni zgodovinski kompromitiranosti in kataklizmični lažnivosti pravljic o poštenem narodnoosvobodilnem boju, še vedno skuša zamaskirasti podlost in izprijenost nekega zločinskega sistema, ki pa je tako ali drugače zaznamoval kar vse Slovence in ne samo enega duhovnika.

Zanima me samo še, kdaj se bosta rodila producent in režiser, ki bi si upala posneti npr. zgodovinsko dramo o življenju duhovnika dr. Janeza Zdešarja, ali pa morda tako izjemnega človeka, kot je bil Alojz Arko, in s tem dejansko pokazati Sloveniji in svetu, na čem res temelji naša polpretekla zgodovina in vse tiste bajke o lepi socialistični in bratski prihodnosti s katerimi so nas drogirali skozi otroštvo in mladost.

Do takrat pa, dragi moji, lažite in verjemite sami sebi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Bilo in šlo:

Komu mar?

"Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8b)